Közélet

Aranyszínű iPhone-t vett a szegedi egyetem

Ez a szín kellett a rektorhelyettesenek, na meg iPhone, punktum.

Meglepő tavalyi közbeszerzést szúrt ki az Átlátszó Oktatás egyik olvasója: a Szegedi Tudományegyetem Gazdasági és Műszaki Főigazgatósága 2017 januárjában tendert írt ki egy iPhone 6S Gold 64GB-os, kártyafüggetlen mobilra, ami nem épp a piac legolcsóbb modellje. Direkt kiemelték a kiírásban:

Kérjük, hogy csak a kiírásban meghatározott arany színű készülékre szíveskedjen ajánlatot tenni, mert ettől eltérő színű termékre benyújtott ajánlatot nem fogadunk el!

Az egyetem sajtóirodája közölte, nem volt a szín és ár között kapcsolat, bár a lap szerint fekete színben olcsóbb lett volna a készülék. A közbeszerzést az Astrum 2000 Kft. nyerte 158 900 Ft+áfa áron, így pont belefért a kis értékű tárgyi eszközök beszerzésére vonatkozó 200 ezres rendeleti keretbe.

Az egyetem amúgy eléggé lerázósan válaszolt az Átlátszó Oktatás kérdéseire, amik azt firtatták, kinek és miért vették a telefont, miért ezt a drága modellt és ezt a színt választották. A válasz szerint egy felsővezető kapta a telefont feladatai ellátására, amihez egy ilyen kategóriájú készülék funkcióira van szükség. Szerintük a telefon színe nincs kihatással az árra.

Újabb levélváltás után az SZTE hajlandó volt érdemben is válaszolni. A telefont Nagy Katalin professzor, nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettes kapta, a színt ő akarta, ahogy a telefonmárkát is, mert iOS rendszer felelt meg a munkájának (hogy más Apple-termékhez csatlakoztassa).

Korábban amúgy egy nettó 393 600 forintba kerülő MacBook Pro laptopot kapott Kasik László egyetemi adjunktus, mert olyan elemzőprogramot használ és olyan bizalmas adatokkal dolgozik, amik védelmét csak ez a gép láthatja el. A lap szerint eközben még a PhD-hallgatók se kapnak az egyetemtől gépet a munkáikhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik