Közélet

A leválthatatlan HÖK-elnök mandátuma lejárta után is elnök maradt

Török Márk 10 éve vezeti a szegedi egyetem hallgatói önkormányzatát, és egyelőre alig látszik uralkodásának vége.

Ami a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) zajlik, az Magyarország dióhéjban: a Hallgatói Önkormányzatot (HÖK) már 10 (tíz) éve vezeti Török Márk, annak ellenére, hogy az egyetem vezetése, sőt az állam is kritikát fogalmazott már meg azzal szemben, hogy uradalmává tette a HÖK-öt. A Magyar Nemzet most arról ír, két hete lejárt Török mandátuma, de nincs változás a HÖK felsővezetésében.

Ugyanis nem volt tisztújító szavazás, annak időpontját sem tették közzé. A rektori hivatalt sem tájékoztatták erről.

Törököt legutóbb tavaly szeptember 24-én választották újra, idén is ezen a napon kellett volna megtartani a szavazást. Ameddig viszont nincs új elnök, addig ügyvezetőként maradhat a régi. Zárójelben megemlítenénk, Török 13 éve az SZTE hallgatója.

Két éve inog Török széke a lap szerint, miután hatályos lett a felsőoktatási törvény módosítása. Eszerint legfeljebb négy évig lehet valaki HÖK-tisztviselő. Török legutóbbi újraválasztásakor már élt a jogszabály, ezért Szabó Gábor rektor anno megsemmisítette a választás eredményét. Török bíróságon támadta meg ezt azzal az érvvel, hogy csak 2015-től lehet számolni a négy évet. Másképp az visszamenőleges hatályú lenne, ami szembe megy a törvényekkel.

Első fokon februárban az egyetemnek adott igazat a bíróság, mondván Törököt nem érinti visszamenőlegesen a szabály, mert korábbi éveit akadálymentesen kitölthette. Török természetesen fellebbezett, a másodfokú eljárásnál már csak az ítéletre várnak. A HÖK-ből senki sem reagált a lap megkeresésére, Török sem.

A leválthatatlannak tűnő Török Márk korábban közölte, ha jogerően elveszti a pert, elengedi pozícióját.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) álláspontja amúgy érdekes a kérdésben, Gulyás Tibor elnök a Nemzetnek azt mondta, visszamenőlegesen valóban nem lehet a törvényt alkalmazni, az elsőfokú bírósági ítélet is rossz több ponton. Ellenben a több évig tartó tisztségviselés felvet morális kérdéseket.

(Kiemelt kép: MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik