Közélet

Költségvetési csalás gyanúja miatt nyomoznak Elios-ügyben

Költségvetési csalás bűntette és ahhoz kapcsolódó bűncselekmények gyanúja miatt indított eljárást az ügyészség az Elios Zrt. által megvalósított, az Európai Kohéziós Alapból támogatott magyarországi közvilágítási projektek miatt – írja a Népszava. A részletekről Polt Péter legfőbb ügyész tájékoztatta Harangozó Tamás MSZP-s képviselőt, aki írásbeli kérdésben fordult hozzá.

Az, hogy az Elios ellen vizsgálódik az ügyészség, nem új információ, már januárban kiderült. Azt viszont eddig nem lehetett tudni, hogy pontosan milyen gyanú áll fent Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak az egykori cégénél. A mostani információk alapján az ügyészség megfogadta az Európai Unió csalás elleni hivatalának 2017 decemberében tett javaslatait.

Amint arról részletesen beszámoltunk, az OLAF által vizsgált 35 közvilágítási projektben, ahol az Elios volt a nyertes, 17 esetben az OLAF olvasatában az általuk feltárt machinációk költségvetési csalás bűntettével írhatók le a magyar törvények szerint.

De a csalás elleni hivatal azt is javasolta a 24.hu által megszerzett jelentés alapján, hogy a magyar hatóságok vizsgálják meg, a történtek nem felelnek-e meg a szervezett bűnözés feltételeinek is. Az OLAF egy pénzügyi ajánlásában 13 milliárd forintos büntetést is előirányzott a feltárt közbeszerzési szabálytalanságok miatt.

Amit a magyar rendőrök nem találtak Orbán vejénél, előásta az OLAF
A Tiborcz-cég Elios egyik vezetőjén keresztül előre egyeztetett Szekszárd fideszes irányítóival a közvilágítási pályázatról.

Polt válaszából az is kiderül, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya 2015-ben indított nyomozást az Elios ellen gazdasági csalás bűntette, hivatali visszaélés bűntette, illetve közbeszerzési eljárásban verseny korlátozására irányuló megállapodás bűntette miatt tett feljelentések alapján. Részleteket akkor nem árultak el, ugyanakkor a nyomozást 2016. májusban megszüntették. Emiatt a feljelentést tevő LMP panaszt tett, de azt a Pest Megyei Főügyészség elutasította.

Az Elios-ügyről és az OLAF-jelentésről szóló hosszabb cikkeinket itt olvashatják.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik