Belföld

Nyomoz a rendőrség Orbán vejének cége ellen

Elindult a nyomozás az Elios Innovatív Zrt. által elnyert négy közbeszerzés ügyében. A cég Tiborcz István 50 százalékos tulajdonában  van.

Rendőrségi nyomozás indult az Elios Innovatív Zrt. visszaélésgyanús közbeszerzési győzelmeivel kapcsolatban – írja az Index. A miniszterelnök sógorának cége ellen a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda négy, összesen1,2 milliárdos megrendelés ügyében folytat eljárást “versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban” bűntett elkövetésének gyanújával.

Tavaly decemberben az LMP tett feljelentést ismeretlen tettes ellen. Schiffer András pártelnök akkor elmondta: az Elios Innovatív Zrt., illetve annak jogelődje, amelynek jelenleg Tiborcz István tulajdonosa, összesen 1,2 milliárd forint értékben nyert közbeszerzési pályázatokon úgy, hogy a pályázati dokumentáció elkészítésében részt vett a Sistrade Kft. Ez az a cég, amelynek Hamar Endre a tulajdonosa, akitől Tiborcz István az idén vásárolta vissza az Eliosban meglévő részesedését.

Hamar Tiborcz István üzlettársaként 2013 januárjától egészen 2014 áprilisáig tagja volt a Green Investments Kft.-nek, amely sokáig az Elios-részvények ötödét birtokolta. Az LMP szerint ebben az időszakban négy önkormányzatnál, Hévizen, Szekszárdon, Mezőhegyesen és Kalocsán 1,2 milliárd forint értékben nyert az Elios megbízásokat a Sistrade előkészítő tevékenysége nyomán – írja az Index. A cég honlapja szerint további négy olyan városban is sikerrel pályáztak, ahol a Sistrade írta a pályázatot, igaz akkorra Hamar már felszámolta formális tulajdonosi érdekeltségét, teszik hozzá.

Pécs és Szekszárd is fényben úszhat

Az egykori fideszes, ma LMP-s Hadházy Ákos Facebook-oldalán jövendölre meg sikeresen: a lámpák lecserélésére kiírt tendert a Elios fogja megnyerni. Ő a napokban tett vallomást a rendőrségen, ahol elmondta: a városvezetés 2012. augusztusában nehezen magyarázható gyorsasággal döntött a lámpák lecserlélése mellett: a 800 milliós projekt előkészítő anyagainak tanulmányozására még a kormánypárti politikusoknak is csak három napjuk volt.

Pécs szintén nagyon gyorsan – korábbi elhatározás, a fényszennyezés megszűntetésének ellenére – 2014. június 19-én döntött a közvilágítás-fejlesztésről. A portál szerint Páva Zsolt előterjesztése lényegében azzal indokolta a város kasszáját 1,045 milliárd forintos hitellel és 420 milliós hiteldíjjal megterhelő projektet, hogy a LED-technológia rohamosan terjed, túljutott a kezdeti nehézségeken és takarékos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik