Közélet

Széllel szemben dönthet a parlament

Az LMP vezetőinek fegyelmi ügye mellett a szigorú, de értelmetlen Stop Soros törvénycsomagról is szavazhat a Tisztelt Ház hétfőn és kedden.

Várhatóan két napot ülésezik a tavaszi ülésszakban az Országgyűlés, jövő héten hétfőn és kedden ül össze a Ház a választások előtt. A parlamenti honlapon szerdán közzétett napirendi javaslat alapján a képviselők lefolytatják a Stop Soros törvénycsomag általános vitáját.

Hétfőn, a délután 1 órakor kezdődő ülésen, a napirend előtti felszólalások után a jelenlévők elhunyt képviselőtársaikra emlékeznek: a szocialista Kálmán Andrásra, valamint Barsiné Pataky Etelkára (MDF, Néppárt-MDNP). Ugyancsak megemlékezik a Ház a magyar ápolók napjáról.

Stop Szél

Kedden várhatóan döntést hoz a Ház Szél Bernadett és Hadházy Ákos LMP-s képviselők fegyelmi ügyéről, akik Németh Szilárd fideszes képviselő felszólalása alatt éltek nem engedélyezett szemléltetéssel.

A képviselők határozatot hoznak a Magyarország és egyes kiemelt térségeinek területrendezési tervéről. A javaslat célja a területrendezés megújítása, az országos, valamint a budapesti agglomerációs és a balatoni kiemelt üdülőövezet területrendezésének új tervezése.

Stop Soros

A Ház nekikezd a Stop Soros törvények tárgyalásának. A Miniszterelnöki Kabinetiroda által beterjesztett csomag három előterjesztésből áll, ezek a migrációt támogató szervezetek működésének engedélyezéséről, az idegenrendészeti távoltartásról, valamint a bevándorlási finanszírozási illetékről szólnak.

A kedden benyújtott törvénycsomag egy részének elfogadásához kétharmados támogatás szükséges, amivel nem rendelkezik a Fidesz-KDNP.

A migrációt támogató szervezetek működésének engedélyezéséről szóló javaslat szerint a jövőben csak engedéllyel működhetne az összes olyan egyesület és alapítvány, amely

nemzetközi védelem biztosítása érdekében harmadik országbeli állampolgárnak Magyarország területére biztonságos harmadik országon keresztül történő belépését vagy tartózkodását szponzorálja, szervezi vagy egyéb módon támogatja.

Az előterjesztés kétharmados támogatást igénylő része a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvényt módosítaná annak érdekében, hogy az Információs Hivatal, az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat elvégezhesse a nemzetbiztonsági kockázati tényezők vizsgálatát.

A törvénycsomag második javaslata a 25 százalékos bevándorlási finanszírozási illetékről szól, amit a migrációt támogató szervezeteknek kellene fizetniük, közvetlenül vagy közvetve a külföldről származó juttatásaik után. A harmadik elem az idegenrendészeti távoltartásról szóló javaslat, ami lehetőséget ad a belügyminiszternek arra, hogy az ország határvonalának 8 kilométeres sávjától távol tartsa azokat, akiknek magyarországi tartózkodása vagy tevékenysége az ország nemzetbiztonsági érdekeivel ellentétes vagy a közérdeket veszélyezteti.

Stop stb.

További általános vitákat is lefolytatnak a képviselők: egy megállapodásról Magyarország és a Tádzsik Köztársaság között beruházások ösztönzéséről és védelméről, egy az EU és a Fülöp-szigetek közötti megállapodás bővítéséről, amit Horvátország csatlakozása indokol, valamint az Európai Unió és Ausztrália közötti keretmegállapodásról. A képviselők megvitatják a nemzetközi vasúti árufuvarozásról szóló megállapodás bővítését, a magyar és az azeri kormány közötti szállítási megállapodást, valamint a Magyarország és Koszovó közötti kiadatási és az elítélt személyek átszállításáról szóló egyezményeket. (MTI) 

(Kiemelt kép: MTI / Kovács Attila)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik