Közélet
Syrian refugees walk on their way back to the Syrian city of Jarabulus
 on September 7, 2016 at Karkamis crossing gate, in the southern region of Kilis. / AFP PHOTO / BULENT KILIC

Elkészült az ENSZ migrációs egyezményének tervezete

24.hu
24.hu

2018. 02. 06. 08:32

Korábban a témában:

A migráció hatékonyabb kezelését, a legális migrációs útvonalak bővítését, a kormányokra és a társadalmakra háruló feladatok összehangolását helyezi kilátásba az egész világra kiterjedő migrációs egyezmény tervezete, amelynek első vázlatát hétfőn hozta nyilvánosságra az ENSZ.

A világszervezet honlapján olvasható, Mexikó és Svájc által kidogozott tervezet – amelyet az ENSZ egy december 10-11-én Marokkóban rendezendő csúcstalálkozó keretében kíván elfogadni –, összefoglalja azokat a vezérelveket és követendő célokat, amelyek a migráció egész folyamatát lennének hivatottak szabályozni mind a menekültek mberi jogainak, mind a fogadó országok érdekeinek az együttes figyelembe vételével.

Orbán Viktor interjút ad a Kossuth Rádiónak 2017. december elsején. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Orbán attól fél, hogy a migráció emberi alapjoggá válik
A pénteki rádióinterjúban a miniszterelnök fő témája megint a migráció volt.

A dokumentum egy sor olyan konkrét kötelezettségvállalást vázol fel, amelyek elősegítenék a bevándorlási hullám mederben tartását, szavatolnák a jelenség emberséges kezelését. Ennek érdekében szükségesnek látja, hogy bővítsék a legális migrációs útvonalakat, visszaszorítva az embercsempészek tevékenységét.

A tervezet szerint a menekültek őrizetbe vétele csupán végső eszköz lehet, a törvényes úton érkező menekülteket segíteni kell a beilleszkedésben, biztosítani kell számukra a megfelelő okmányokat, hogy méltó munkát kaphassanak, és diszkrimináció nélkül juthassanak hozzá a szociális szolgáltatásokhoz. Az országoknak meg kell könnyíteniük a családegyesítést, meg kell akadályozniuk, hogy a munkaadók visszaéljenek ezeknek az embereknek a kiszolgáltatott helyzetével.

A tervezet szerint az államoknak együttes erővel kell menteniük az emberéleteket a veszélyes migrációs útvonalakon, elsősorban a Földközi-tengeren, és közösen kell küzdeniük az embercsempészbandák ellen.A világot átfogó jelenség a kezelésében az ENSZ egyezménytervezete több vezérelvet vázol fel. Ezek között fontosnak tartja, hogy a bevándorlás-politikában az egyes ember szempontját tartsák szem előtt, különös tekintettel a gyengébb csoportokra, így a nőkre és a gyermekekre. A tervezet készítői szerint a nemzeti szuverenitást, az adott ország jogrendjét mindenképpen tiszteletben kell tartani, de a migráció összetett jellege miatt e jelenséget nem képesek az egyes kormányok pusztán a maguk erejére támaszkodva kezelni.

Szerintük ezért nagy jelentősége van a nemzetközi együttműködésnek például abban, hogy a határok védelmét is integrált, biztonságos és összehangolt módon lehessen megoldani. Ugyanakkor biztosítani kell, hogy mindez ne a világ megosztását eredményezze, hanem éppen ellenkezőleg, annak egyben tartását segítse elő.

Prime Minister of Hungary Viktor Orban gestures as he gives a joint press conference with his Polish counterpart (not in picture) at the Hungarian parliament in Budapest on January 3, 2018. / AFP PHOTO / Attila KISBENEDEK
Itt van Orbán következő alternatív valósága
Újabb ellenséget talált Orbán Viktor, de ezúttal még a korábbiaknál is furcsábbat. Tényleg veszélyes dolgokat forral az ENSZ, ahogy a kormányfő állítja?

Mivel a migráció „többdimenziós realitás”, meg kell teremteni a menekültek közösségei számára a megfelelő körülményeket, hogy hozzájáruljanak az adott országok fenntartható fejlődéséhez. E dokumentum szerint fontos, hogy a migráció problémájának a megoldásába bevonják a menekülteket, a diaszpórákat, a helyi közösségeket, a civil társadalmat, a tudományos műhelyeket, a magángazdasági szférát, a parlamenteket, a szakszervezeteket, a helyi emberi jogi intézményeket. Fontos az is, hogy az országok együttműködjenek a menekültek méltó, biztonságos visszatérésének, eredeti országukba való visszailleszkedésének az elősegítésében.

A dokumentum összeállítói szükségesnek tartják azt is, hogy az adott ország állampolgárai hiteles, tényeken – ne pedig „félrevezető narratívákon” – alapuló információt kapjanak a migrációról.

Az egyezményben foglaltak nem kötelező erejűek, minden ország önként döntheti el, hogy magáévá teszi-e a megfogalmazott célokat, akarja-e alkalmazni a migrációs folyamat kezelésére javasolt eszközöket.

(MTI, kiemelt kép:  AFP/Bulent Kilic)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.