Közélet

200 milliót kap Rétvári unokatestvérének nőegylete

200 millió forintos uniós támogatást nyert el Rétvári Bence unokatestvérének civil szervezete tavaly szeptemberben – tudta meg a Magyar Nemzet. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkárának unokatestvére, Huczekné Rétvári Mónika által vezetett Nők Civilben Egyesület két és fél év alatt költheti el a 85 százalékban az Európai Unió által fizetett, vissza nem térítendő támogatást a Nőközpont Pásztón elnevezésű programban. Ennek során egyebek között ötszáz, hátrányos helyzetű nő számára tartanának képzéseket, illetve létrehoznának egy női információs és szolgáltató központot a nők munkaerőpiaci helyzetének, illetve a család és a munka összeegyeztethetőségének javítására.

A lap megjegyzi, hogy a Rétvári-rokon 2007-ben alapított civil szervezetének profiljába nem illik egy ekkora nagyságú és ilyen szakmai tudást, szociális és pedagógiai tapasztalatot igénylő feladat. A 2016-os szakmai beszámolójukban például színházlátogatás, filmvetítés, kirándulás, zenés mulatság, közös bográcsozás, szilveszteri retróbuli szerepel, a karácsonyi zumbás flashmob és léggömberegetés mellett. Az egyesület bevétele abban az évben alig több mint egymillió forint volt, egyszázalékos SZJA-felajánlásból mindössze 57 ezer forintot kaptak.

A lap megkereste Huczekné Rétvári Mónikát is, aki előbb készséggel válaszolt a kérdésekre, majd utólag e-mailben letiltotta a nyilatkozatát és azt mondta, nem járul hozzá az írás megjelenéséhez, mert sok benne a pontatlanság és nem akarja belekeverni a politikát. Huczekné korábban az MSZP pásztói vezetője volt, de saját bevallása szerint hét éve kilépett a pártból, azóta nem foglalkozik politikával.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik