Közélet

Paksi bővítés: Ausztria az Európai Bírósághoz fordul

Ausztria keresetet nyújt be az Európai Bíróságnak a paksi atomerőmű bővítése ellen – jelentette be az osztrák környezetvédelmi minisztérium hétfőn.

Az osztrák kormány azt kéri, hogy a bíróság semmisítse meg az Európai Bizottság határozatát, mellyel jóváhagyták a bővítést – mondta el egy minisztériumi szóvivő.

Az Európai Bizottság rossz üzenetet küld az energiapolitikában azzal, ha habozás nélkül jóváhagyja az atomerőmű építéséhez nyújtandó támogatást

– szólt a tárca indoklása.

A Vienna.at szerint Elisabeth Köstinger hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az atomenergia egyrészt nem fennthartható energiaforrás, másrészt nem is ad helyes választ a klímaváltozásra. Az osztrák környezetvédelmi tárca az utóbbi hetekben alaposan megvizsgálta a kérdést, és arra jutottak, hogy jó okuk van a kereset beadására.

A Kronen Zeitung osztrák bulvárlap cikkében arra emlékeztet, hogy a paksi atomerőmű nem felel meg a Nemzetközi Atomenergia Hivatal földrengésbiztonsági szabályainak, és az osztrák határ mindössze 180 kilométerre található Pakstól.

A bizottság 2014 novemberében kezdte vizsgálni a paksi atomerőmű-bővítés állami támogatását, végül tavaly jóváhagyta az orosz hitellel megvalósuló projektet. A brüsszeli döntés után Reinhold Mitterlehner osztrák gazdasági miniszter és alkancellár már jelezte: készek az ügyet az Európai Bíróság elé vinni.

Politikai döntés született Brüsszelben a paksi bővítésről
Belső dokumentumok, levelezések alapján ez derült ki.

Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője legutóbb azt mondta, több kockázati tényezőt nem vett figyelembe az EU, amikor igent mondott a paksi bővítésre.

Nagy árat fizetnek a britek saját Paks II-jükért
Mire a Hinkley Point C-reaktor megépül, az atomenergia jó eséllyel elavult technológiának fog számítani, és ennek a brit áramfogyasztók fogják megfizetni az árát.

Kiemelt kép: Koszticsák Szilárd/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik