Közélet

Fizetésképtelenné vált az Orbán rokonságához kötődő cég

A bíróság elrendelte a Cider Alma Kft. felszámolását. Ez a cég volt az egyik főszereplője az Orbán Viktor miniszterelnök családjáig érő belpolitikai botránynak még 2016-ban, amikor a 444 kiderítette, hogy

a Cider Alma 3,2 milliárd forinttal tartozott az állami tulajdonú MNKH Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-nek.

A tartozás fedezeteként pedig gigantikus mennyiségű konzervet, ötmillió csemegekukorica- és 1,5 millió magozott meggykonzervet fogadott el a Szijjártó Péter külügyminiszter által felügyelt állami cég.

A Cider Alma által összefogott cégcsoport több szálon is kötődik a miniszterelnök rokonságához. A botrány kipattanásakor az egyik Cider-leányt az Orbán gyerekek unokatestvére, Szeghalmi Ádám vezette. Orbán sógora – pontosabban Lévai Anikó testvérének az élettársa – Ökrös Imre, üzlettársa volt a Cider Alma tulajdonosainak, és az említett kereskedőházas tartozás kezese volt Ökrös két cége.

De nem a kereskedőház felé fennálló tartozás miatt dőlt be a Cider Alma. Az adósságot ugyanis – mint a Hír TV közérdekű adatigénylés nyomán megtudta – a felcsúti polgármesterhez, Orbán Viktor barátjához, Mészáros Lőrinchez közeli cég egyenlítette ki. A tartozást a Hórusz Faktorház Kft.-nek adták el, ennek tulajdonosa Mészáros Lőrinc üzleti köréhez köthető. A Hórusz volt az a cég, amelyikkel a felcsúti polgármester egyik fő érdekeltsége, a Mészáros és Mészáros Kft. megállapodott, hogy felszámolásban lévő cégekkel szembeni követeléseket vásároljon fel, előkészítve a terepet a vagyonszerzéshez.

A Cider Alma egyébként a fénysebességgel növekvő cégek közé tartozott. Az utolsó, cégbíróságnak leadott mérlegében, 2015-ben 3,7 milliárd forint összes tartozást tüntetett fel, de ez volt a 2009-ben alapított társaság csúcséve is egyben, árbevétele meghaladta a 4,3 milliárd forintot. Az azt megelőző évben félmilliárd forint volt a forgalma, 2012-ben pedig még csak 10 ezer forintot vallott be a cég.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik