Közélet

Bezuhant Trump népszerűsége Magyarországon

11 százalékpontot esett Donald Trump amerikai elnök elfogadottsága egy év alatt Magyarország, ez derül ki a Gallup legújabb felméréséből.

A közvéleménykutató intézet az elnöki beiktatás egyéves évfordulója alkalmából 134 országban vizsgálta meg, hogy az állampolgárok mennyire értékelik nagyra az ingatlanmágnás tevékenységét.

Európában csupán 25 százalékos támogatottsága van Trumpnak, a megkérdezettek 58 százaléka pedig elutasította őt. Ez nevezhető hatalmas pálfordulásnak is, ugyanis megválasztása előtt még többen voltak azok, akiknek tetszett, amit csinál.

Ami Magyarországot illeti, itthon 11 százalékpontot esett az elnök népszerűsége 2017-ben. Elfogadottsága jelenleg 41 százalékon áll hazánkban, amivel még így is az élmezőnyhöz tartozunk a kontinensen, hiszen csak Olaszországban, Macedóniában, Lengyelországban, Koszovóban és Albániában szeretik jobban nálunk.

A magyarok 31 százaléka utasítja el a 71 éves politikust, 28 százalék pedig nem tudott vagy nem akart válaszolni a kérdésre.

Az európai lista végén Oroszország található, ahol 8 százalékos Trump támogatottsága. Általánosságban megállapítható, hogy néhány kivételtől eltekintve mindenhol csökkent Trump népszerűsége.

A leginkább Portugáliában csalódtak az emberek benne, ahol egy év alatt 51 százalékpontos visszaesés történt, de Norvégiában és Belgiumban is hasonlóan jelentős mértékben csökkent a támogatottsága.

Amerikában 39 százalékos volt Trump elfogadottsága, az intézet szerint ez az arány alacsonyabb volt, mint bármelyik korábbi amerikai elnök első évére vonatkozóan.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik