Közélet

Donald Trump díjazta a hamis híreket

Az amerikai elnök Hamis Hírek Díjat adott a CNN hírtévének, a The New York Times, a The Washington Post munkatársainak.

Donald Trump Twitter-üzenetben közölte: “és a Hamis Hírek győztesei…” és e mondathoz egy, a Republikánus Országos Bizottság (a republikánus párt vezetése) internetes honlapjához vezető linket csatolt. A honlap – amelyre bárki beléphet, jelszó nélkül – ezzel a mondattal nyit:

2017 a könyörtelen elfogultság, a tisztességtelen tudósítások és az arcátlan hamis hírek éve volt.

Majd a díj konkrét taglalása nélkül nem is médiumok megnevezései, hanem a Trump által hamisnak tartott médiatörténetek olvashatók. Az összeállítás tíz történetet idéz fel, amelyek mindegyike az úgynevezett fősodratú média orgánumaiban jelent meg.

A felsorolt sztorik a CNN hírtelevízióban, az ABC televízióban, a The New York Timesban, a The Washington Postban, vagy a Time magazinban kaptak teret.

Donald Trump valamennyit elfogult, részrehajló, hamis információként vagy riportként értékelte, s mindegyiknél felsorolta, mi a baja velük. Az elnök olyan történeteket választott ki, amelyekről maguk a médiumok is beismerték a tévedést, és nyilvánosan korrigáltak is. Az elnök felidézte például az ABC televízió munkatársa, Brian Ross riportját, amelyben az oknyomozó újságíró azt állította, hogy még elnökjelöltként Trump utasította Michael Flynnt, későbbi nemzetbiztonsági tanácsadóját a kapcsolatfelvételre Moszkvával. Az ABC bocsánatot kért, Rosst pedig négy hétre felmentette a munkavégzés alól. 

Trump szerint a média összeesküvés elméleteket terjeszt
Az amerikai elnök kifakadt az oroszokkal kapcsolatos vádak miatt.

Természetesen a Fox News továbbra is nagyszerű, ők nem gyártanak összeesküvés elméleteket.

A “kitüntetettek” listáján szerepel Paul Krugman közgazdász, a The New York Times publicistája, akiről a honlap felemlegeti:

a Trump elnök elsöprő győzelmét hozó választások éjszakáján azt írta, hogy a gazdaság ezután soha nem tér magához.

A honlap emlékeztetett arra, hogy a valóságban a Wall Street rekordot rekordra dönt.

Magyarország példájával figyelmezteti Amerikát a Nobel-díjas közgazdász, hogy vigyázni kellene
Trump gazdaságpolitikája katasztrófa lesz, de addig is érdemes megnézni Magyarországot.

“Kitüntetést” kapott a Time magazin is, amiért arról írt, hogy Trump első elnöki döntése az volt, hogy kivitette az Ovális irodából ifjabb Martin Luther King mellszobrát, és Hamis Hírek Díjat kapott a CNN is, azért a hamis riportjáért, amelyben azt állította, hogy ifjabb Donald Trumpnak hozzáférése volt a WikiLeaks meghackelt dokumentumaihoz.

A felsorolás végén az elnök gratulált viszont azoknak az újságíróknak és médiumoknak, amelyek szerinte korrektek, tisztességesek.

A Hamis Hírek Díját az elnök már a múlt héten meghirdette, a washingtoni politikai világ várta, számított rá. Jeff Flake, arizonai republikánus szenátor – aki az idén visszavonul a politikai életből – szerdán délután a szenátusban éles hangú beszédben bírálta Trump elnök viszonyát a sajtóhoz. Flake nem értett egyet azzal, hogy az elnök kritizálja a sajtót, úgy fogalmazott, Trump viszonya a sajtóval Sztálinra, az egykori szovjet diktátorra emlékezteti őt. (mti)

Trump: A CNN és a New York Times hamis híreket közöl
Ezek az oldalak nem az ő, hanem az amerikai nép ellenségei.
Trump újra naggyá teszi az újságírást
Donald Trump elnökké választása a lehető legjobb dolog, ami az amerikai sajtóval történhetett.

Kiemelt kép: Europress/AFP PHOTO/ POOL/Bullit Marquez

Ajánlott videó

Olvasói sztorik