Közélet
US President Donald Trump talks to the press after attending the 31st Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) Summit in Manila on November 14, 2017.
The US president was in the Philippines with leaders of 18 other nations for two days of summits, the final leg of a headline-grabbing Asian tour dominated by the North Korean nuclear crisis.  / AFP PHOTO / POOL / Bullit Marquez

Donald Trump díjazta a hamis híreket

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 01. 18. 07:29

Az amerikai elnök Hamis Hírek Díjat adott a CNN hírtévének, a The New York Times, a The Washington Post munkatársainak.

Donald Trump Twitter-üzenetben közölte: “és a Hamis Hírek győztesei…” és e mondathoz egy, a Republikánus Országos Bizottság (a republikánus párt vezetése) internetes honlapjához vezető linket csatolt. A honlap – amelyre bárki beléphet, jelszó nélkül – ezzel a mondattal nyit:

2017 a könyörtelen elfogultság, a tisztességtelen tudósítások és az arcátlan hamis hírek éve volt.

Majd a díj konkrét taglalása nélkül nem is médiumok megnevezései, hanem a Trump által hamisnak tartott médiatörténetek olvashatók. Az összeállítás tíz történetet idéz fel, amelyek mindegyike az úgynevezett fősodratú média orgánumaiban jelent meg.

A felsorolt sztorik a CNN hírtelevízióban, az ABC televízióban, a The New York Timesban, a The Washington Postban, vagy a Time magazinban kaptak teret.

Donald Trump valamennyit elfogult, részrehajló, hamis információként vagy riportként értékelte, s mindegyiknél felsorolta, mi a baja velük. Az elnök olyan történeteket választott ki, amelyekről maguk a médiumok is beismerték a tévedést, és nyilvánosan korrigáltak is. Az elnök felidézte például az ABC televízió munkatársa, Brian Ross riportját, amelyben az oknyomozó újságíró azt állította, hogy még elnökjelöltként Trump utasította Michael Flynnt, későbbi nemzetbiztonsági tanácsadóját a kapcsolatfelvételre Moszkvával. Az ABC bocsánatot kért, Rosst pedig négy hétre felmentette a munkavégzés alól. 

Republican Presidential candidate Donald Trump addresses his supporters after finishing second in the Iowa Caucus, in West Des Moines, Iowa, February 1, 2016.  
Republican Senator Ted Cruz has won the Iowa caucuses -- the first vote in the US presidential race -- in a tight contest with frontrunner Donald Trump and Senator Marco Rubio, US media projections showed. / AFP / Jim WATSON
Trump szerint a média összeesküvés elméleteket terjeszt
Az amerikai elnök kifakadt az oroszokkal kapcsolatos vádak miatt.

Természetesen a Fox News továbbra is nagyszerű, ők nem gyártanak összeesküvés elméleteket.

A “kitüntetettek” listáján szerepel Paul Krugman közgazdász, a The New York Times publicistája, akiről a honlap felemlegeti:

a Trump elnök elsöprő győzelmét hozó választások éjszakáján azt írta, hogy a gazdaság ezután soha nem tér magához.

A honlap emlékeztetett arra, hogy a valóságban a Wall Street rekordot rekordra dönt.

Magyarország példájával figyelmezteti Amerikát a Nobel-díjas közgazdász, hogy vigyázni kellene
Trump gazdaságpolitikája katasztrófa lesz, de addig is érdemes megnézni Magyarországot.

“Kitüntetést” kapott a Time magazin is, amiért arról írt, hogy Trump első elnöki döntése az volt, hogy kivitette az Ovális irodából ifjabb Martin Luther King mellszobrát, és Hamis Hírek Díjat kapott a CNN is, azért a hamis riportjáért, amelyben azt állította, hogy ifjabb Donald Trumpnak hozzáférése volt a WikiLeaks meghackelt dokumentumaihoz.

A felsorolás végén az elnök gratulált viszont azoknak az újságíróknak és médiumoknak, amelyek szerinte korrektek, tisztességesek.

A Hamis Hírek Díját az elnök már a múlt héten meghirdette, a washingtoni politikai világ várta, számított rá. Jeff Flake, arizonai republikánus szenátor – aki az idén visszavonul a politikai életből – szerdán délután a szenátusban éles hangú beszédben bírálta Trump elnök viszonyát a sajtóhoz. Flake nem értett egyet azzal, hogy az elnök kritizálja a sajtót, úgy fogalmazott, Trump viszonya a sajtóval Sztálinra, az egykori szovjet diktátorra emlékezteti őt. (mti)

Washington, 2017. január 20.
Donald Trump megválasztott amerikai elnök közvetlenül a beiktatási ünnepsége előtt Washingtonban 2017. január 20-án. Trumpot az Egyesült Államok 45. elnökeként iktatják be hivatalába. (MTI/EPA pool/Win McNamee)
Trump: A CNN és a New York Times hamis híreket közöl
Ezek az oldalak nem az ő, hanem az amerikai nép ellenségei.
Front pages from today's newspapers are viewed outside the Newseum in Washington,DC, the day after the US presidential election on November 9, 2016.  / AFP PHOTO / YURI GRIPAS
Trump újra naggyá teszi az újságírást
Donald Trump elnökké választása a lehető legjobb dolog, ami az amerikai sajtóval történhetett.

Kiemelt kép: Europress/AFP PHOTO/ POOL/Bullit Marquez

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.