Nagyvilág

Jogi lépéseket javasol az OLAF Tiborcz István volt cége ellen

Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) nagyon komoly szabálytalanságokat talált az Elios Innovatív Zrt. által 2011 és 2015 között elnyert közbeszerzésekben. A kérdéses időszakban az Elios még Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak volt a cége. Éppen 2015-ben, a vizsgált időszak végén vált meg tőle. Az ügyről a Wall Street Journal számolt be, és a neves lapnál úgy tudják, hogy az OLAF már el is küldte a jelentést a magyar hatóságoknak, azzal a javaslattal, hogy tegyenek jogi lépéseket.

Az Európai Bizottságnak pedig azt javasolja a csalás elleni szerv, hogy vegyék vissza a pénzt, összesen 12 milliárd forintot Tiborczéktól.

Az OLAF nem indíthat eljárást, ezért javasolta a magyar ügyészségnek, hogy tegye meg. AZ EU-nak éppen most alakult saját ügyészsége, de a fideszes EP-képviselők nem kértek belőle.

Nem szavazta meg a Fidesz az Európai Ügyészséget
Ettől függetlenül zöld utat kapott az uniós korrupciós ügyek ellen kitalált hivatal.

A WSJ megkérdezte az Európai Bizottságot, hogy mit fog lépni: azt válaszolták, először átnézik a jelentést, beszélnek a magyar kormánnyal, és utána döntenek.

Emlékezetes, hogy az Elios sorra nyerte a közvilágítással kapcsolatos tendereket, úgy, hogy az önkormányzati pályázat kiírásában sokszor részt vett a cég korábbi tulajdonosának, Hamar Endrének az egyik cége.

Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel (k) és férje, Tiborcz István (j) egyházi esküvője a Margit körúti ferences templomban 2013. szeptember 7-én. MTI Fotó: Burger Barna

Ajánlott videó

Olvasói sztorik