Közélet

Megijedtek a fideszes aláírásgyűjtők egy Btk-paragrafustól

A párt szerint megtámadták és elkergették az aktivistáikat Szegeden, de az akcióról közzétett videón semmi ilyesmi nem látszik.

Akarja-e ön, hogy Botka László segítségével közvetlen környezetébe migránsokat telepítsenek?

Erről kérdezgeti a szegedieket a helyi Fidesz, amely már másfél éve is arról akarta meggyőzni a városlakókat, hogy az MSZP-s polgármester menedékkérőkkel árasztaná el a megyeszékhelyet. Akkor meg is kérdeztük a Belügyminisztériumot, amely azt közölte, hogy a menedékkérők elhelyezése állami feladat, befogadó intézményeket a kormány felhatalmazásával a belügyminiszter létesíthet, de a Szegeden ellenzékben lévő Fideszt ez nem tántorítja el attól, hogy tovább kongassák a vészharangot.

A párt aláírásokat is gyűjt, „Védjük meg Szegedet!” feliratú standokon. Egy ilyen standnál akcióztak kedden civilek – tucatnyian odamentek, és egyszerre felolvasták a büntető törvénykönyvből a közveszéllyel fenyegetésre vonatkozó paragrafust. Erről videofelvétel is készült, amin az látható, hogy a két fiatal aláírásgyűjtő nő szinte azonnal a civilek érkezésekor elhagyja a standot, és távozik a helyszínről, még egy mappát is hátrahagynak, amiben feltehetően az aláírásgyűjtő ívek vannak. A civilek a kinyomtatott Btk-paragrafusokat a standon hagyták és távoztak.

A kormánypárti Szeged Ma című bulvárportál ehhez képest azt állította, hogy a civilek nekirontottak a Fidesz-aktivistáknak, „a banda elfoglalta a standot és menekülésre késztették az aláírásokat gyűjtő két asszonyt”. Mihálffy Béla önkormányzati képviselő azt állította, hogy sötét ruhás emberek szórólapot osztogattak és dobáltak szét, és hozzátette: bízik abban, hogy a rendőrség előállítja őket, és „a jövőben ilyen cselekedetet nem tudnak elkövetni”.

A fideszes Mihálffy azt is állította, hogy az aktivisták egy német nyelvű kinyomtatott cikket osztogattak, amiben Martin Schulz fényképe van. A képviselő azt mondta, a némettudása csekély, de azt látja belőle, hogy Orbán Viktor politikáját gyalázzák benne. Az egyébként felettébb érdekes, hogy Mihálffy nem ismerte fel a cikket, ugyanis arról a 2016 eleji Martin Schulz-interjúról van szó, amire gyakran hivatkozik a szegedi Fidesz. Ebben a volt EP-elnök arról beszélt, hogy Szegedre nem jellemző a magyar kormány menekültellenessége. A párt ezt a nyilatkozatot próbálja úgy magyarázni, hogy az uniós parlament Botkával együttműködésben telepítene „migránsokat” Szegedre.

Mihályfi Béla a Fidesz önkormányzati képviselője arról beszél, hogyan zaklatták aláírásgyűjtő aktivistáikat a postánál a belvárosban.

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2017. december 12.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik