Közélet

A Fidesz tudni véli, hová tennék a menekülteket Szegeden

Szerintük a balos polgármester menedékkérőket vinne a városba. Azt nem tudni, hogy ez hogyan lenne lehetséges a kormány hozzájárulása nélkül.

 „Migránsok Szegeden – Botkának pénteken elő kell állnia a farbával!” – ezzel a címmel számol be a jobboldali Szeged Ma portál arról, hogy a Fidesz és KDNP helyi politikusai számon kérik a város polgármesterét azzal kapcsolatban, hogy állítólag menedékkérőket telepítene a városba.

Egy Schulz-interjúval kezdődött

Az egész onnan indult, hogy az Európai Parlament elnöke egy német lapinterjúban Szegeddel példálózott, ahol – szemben a Magyarországon általános idegenellenességgel – kevéssé elutasítóak a menekültekkel szemben. „Elkötelezetten baloldali város, oda bármelyik menekültet el lehet küldeni” – mondta Martin Schulz, és ezzel alaposan kivágta a biztosítékot a jobboldali politikusoknál.

A Fidesz-KDNP azóta is napirenden tartja az ügyet, azt kérdezvén Botka Lászlótól, hogy kötött-e bármiféle háttéralkut a menedékkérők Szegedre telepítéséről, sőt, arról, hogy hol helyezné el ezeket az embereket, és egyáltalán tervezi-e, hogy kikéri az ügyben a szegedi lakosok véleményét. Még aláírásgyűjtésbe is kezdtek, hogy ne lehessen a városba „menedékkérőket küldeni”.

Nógrádi Tibor, a helyi Fidesz-LÉT frakcióvezetője azt mondta, addig kérdezgetik erről az MSZP-s városvezetőt, amíg ki nem áll a helyiek elé, és nem foglal állást az ügyben. A KDNP frakcióvezetője a pénteki közgyűlésen szegezi az ezzel kapcsolatos kérdéseit Botka Lászlónak.

Szentmihályon nem lesz menekülttábor

A Szeged Ma arról is írt, hogy a szegedi lakosok közt „az az információ terjed”, hogy a Szentmihály nevű városrészbe, egy évek óta üresen álló iskolaépületbe költöztetnék a menedékkérőket, amit az önkormányzat ideiglenesen a MigSzol Szeged nevű menekültsegítő csoport rendelkezésére bocsátott, hogy ott adományokat tároljanak. „Az ügyben kézzelfogható a bizonytalanság a csongrádi megyeszékhelyen élők között” – írták.

Nógrádi Tibor kiállt a sajtó elé, mondván, amíg ő önkormányzati képviselő lesz, nem fognak migránsokat elhelyezni Szentmihályon. Arról is beszélt, hogy „járművek jelentek meg az épületnél”, és az a hír terjed, hogy a migránsok elszállásolását készítik elő.

A Szeged Ma megkereste a polgármesteri hivatal sajtófőnökét, aki a felvetésekre azt mondta, ostobaságokkal nem kívánnak foglalkozni. Botka is megszólalt, azt mondta: „a fideszes őrület olyan szintre jutott, hogy azt akarják megmagyarázni, hogy egy polgármester meg tud állapodni a migránsok betelepüléséről”.

A belügyminiszter hatásköre

Megkérdeztük a Belügyminisztériumot, hogy megtudjuk, milyen szervek hozzájárulásával alapítható menedékkérők elhelyezésére szolgáló létesítmény, és egyáltalán lehetséges-e a kormány, vagy kormányzati szervek hozzájárulása nélkül ilyen létesítményt létrehozni. A tárca válaszában közölte: a menedékkérők elhelyezése és ellátása állami feladat, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal által működtetett befogadó intézmények létesítése, vagy megszüntetése pedig a kormány felhatalmazása alapján a belügyminiszter hatáskörébe tartozik.

Megkerestük a szegedi polgármesteri hivatal sajtófőnökét is. Vécsey Ágnes azt írta: nincs a városvezetésnek semmilyen, a menedékkérők elhelyezésére vonatkozó elképzelése, és azt sem tartják elképzelhetőnek, hogy egy ilyen elképzelést a kormány, illetve a belügyminiszter hozzájárulása nélkül megvalósíthatnának.

Rászorulóknak küldtek adományokat

A szentmihályi iskolaépülettel kapcsolatban Kékesi Márk Zoltán, a MigSzol Szeged csoport koordinátora azt mondta: az épületben a tavalyi menekültkrízis során főleg Nyugat-Európából kapott ruha- és élelmiszeradományokat tartják. Ezeket több hónapig tartott kiválogatni és újracsomagolni, és jelentős részüket hazai, környékbeli rászorulóknak – nagycsaládosoknak, mélyszegénységben élőknek, tartós betegeknek – juttatták el.

A szegedi gyermekklinika alapítványa, a roma tanoda, és a pszichiátriai betegeket, valamint hozzátartozóikat támogató egyesület is kapott az adományokból, de az úton lévő menedékkérőknek is juttattak belőle a társszervezeteken keresztül. A csoport nyilvános Facebook-oldalán keresztül beszámolt minden adományozásról.

Kékesi megjegyezte: a Szent Ágota Alapítvány által üzemeltetett hódmezővásárhelyi gyermekotthon lakóinak is küldtek pelenkákat, ruhaneműt. Itt részben a kísérő nélkül érkező kiskorú menedékkérők vannak, de az otthon valamennyi lakója részesült az adományból. A Szent Ágota Alapítvány vezetője egyébként az a Kothencz János, aki 2014-ben a Fidesz szegedi polgármesterjelöltje volt, most önkormányzati képviselője.

 Kerestük a Fidesz szegedi frakcióját, valamint Haág Zalán KDNP-frakcióvezetőt is, hogy megtudjuk: elképzelhetőnek tartják-e, hogy a kormány vagy a belügyminiszter hozzájárulna egy szegedi befogadó állomás létesítéséhez, vagy van-e tudomásuk arról, hogy ez más módon is kivitelezhető lehet. Emailben szerdán, illetve csütörtökön reggel elküldött kérdéseinkre egyelőre nem kaptunk választ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik