Közélet

Beintett a posta: idén nincs pluszpénz az Erzsébet-utalványok kihordásáért

Tavaly pont ugyanezen a napon számoltunk be róla, hogy a posta mégis beadta a derekát, és pluszpénzzel honorálja a kézbesítőknek a nyugdíjas Erzsébet-utalványok kihordását. Feltéve, hogy legalább 80 százalékot teljesítenek az év végéig. Akkor kiszámoltuk, alapesetben darabonként nettó 33-34 forintot jelentett a postásoknak, így egy 300 nyugdíjasos körzetben szűk 10 ezer forint lehetett a készhez kapott pluszpénz. És megemlítettük, hogy a kézbesítésért kapott összegből bőven futhatja a postának a bónuszra.

Pluszpénzt kapnak a postások az Erzsébet-utalványok kihordásáért
Az összeget januárban kapják meg, de van pár feltétel.

Gondoltuk, ha már tavaly sikerült ezt elérnie a szakszervezetnek, talán idén is díjazza majd a pluszmunkát az állami cég. Első körben nemleges választ kaptunk. Közben érdeklődtünk közvetlenül postásoktól is, ők is úgy tudják, az idén nem lesz pluszpénz az Erzsébet-utalványok kihordásáért. De az évfordulóhoz közeledve nekifutottunk még egyszer, hátha közben meggondolta magát az állami cég, így karácsony előtt. Nincs jó hírünk a kézbesítőknek.

A Magyar Posta megkeresésünkre azt a tájékoztatást adta, hogy az Erzsébet-utalványok kézbesítéséért idén külön juttatás nem jár.

Magyarázatul pedig azt írták, hogy

az Erzsébet-utalványok kézbesítése más ütemben zajlik mint tavaly: az utalványok kézbesítése már november 23-án megkezdődött és az érintettek több mint fele megkapta már ezeket a küldeményeket. 

A pluszpénzre vonatkozó nemleges válasz mellett kiemelték azt, hogy a posta 17 különböző ösztönzőrendszert üzemeltet munkavállalói számára és ezek teljes büdzséje idén 7,3 százalékkal magasabb, mint tavaly volt. Hangsúlyozták továbbá azt is, hogy emellett munkatársaki az év végén ismét kapnak egyszeri kifizetést is, amelynek összege szintén magasabb, mint a tavalyi évben volt. Hozzátették: amennyiben túlóráznia kell valamely munkatársuknak, annak díját a Magyar Posta a munka törvénykönyve szerint fizeti ki, ahogy eddig is tette.

A postások, akikkel beszéltünk, éppen túlóráztak, Erzsébet-utalványt hordtak ki.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik