Gazdaság

Pluszpénzt kapnak a postások az Erzsébet-utalványok kihordásáért

Az összeget januárban kapják meg, de van pár feltétel.

Nagyjából egy hete derült ki, hogy a kormányhivatalnokok helyett a postások kézbesítik a 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt. Ami mellé egy miniszterelnöki levél is jár, és végül nem csak a nyugdíjasok kapnak belőle. Ezután azzal a kérdéssel fordultunk a Magyar Postához, hogy mennyit kapnak a kihordásért cserébe a postások, ez ugyanis – főleg a kis falvakban – hatalmas pluszmunkát jelent. A szervezet akkor nem válaszolt, viszont hétfő reggel egy olyan belsős információt kaptunk, amely szerint az első kiosztást követően sikeresen házhoz kézbesített utalványok

darabjáért bruttó 50 forintot kapnak, ami – bár sok mindentől függ-, de nettóban nagyjából 33-34.

Az értesített küldemények megírása után (azaz, ha valaki nem volt otthon és bemegy átvenni) bruttó 20 forint jár, az után küldött vagy visszaküldött (mert az illető meghalt vagy elköltözött) utalványok után viszont nem jár egy forint sem.

Az egyébként januárra tervezett hóközi kifizetésnek van egy fontos feltétele: a fenti küldemények legalább nyolcvan százalékénak a kézbesítése.

Biztos forrásból úgy értesültünk, az egyik postás szakszervezet tárgyalt a Postával ezekről az összegekről, viszont ők kevesellték és azt szeretnék, ha többet kapnának a kézbesítők.

Magyar Posta: „Ösztönözzük a sikeres kézbesítést”

Újból megkerestük a Magyar Postát, hogy cáfolják vagy erősítsék meg, esetleg egészítsék ki az értesüléseinket. Levelüket változtatás nélkül közöljük:

A Magyar Posta megállapodott az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatósággal a nyugdíjasok számára küldendő Erzsébet-utalványok kézbesítésével kapcsolatban. A Társaság mindent megtesz annak érdekében, hogy a nyugdíjasok a lehető leghamarabb megkapják a küldeményeket, legkésőbb 2016. december 31-ig,

majd hozzátették,

a Magyar Posta Zrt.-nél komplex ösztönzésmenedzsment rendszer működik, amely számos tételből áll. A nyugdíjasoknak szóló Erzsébet-utalványt tartalmazó küldemények mielőbbi és sikeres kézbesítésének ösztönzése érdekében egy ezt célzó elemet is beillesztett az ösztönzési rendszerbe. Az ösztönzési rendszer részleteiről bővebb információt nem áll módunkban rendelkezésükre bocsátani.

Mennyi az annyi?

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nemrég egy Kormányinfón azt mondta, azért nem a Magyar Posta intézi ezt, mert az túl drága lenne. A kormány számításai szerint 482 forintért kézbesítették volna az utalványokat, amit végül lealkudtak 400 forintra.

A kormány 2,7 millió nyugdíjassal számol, így utánuk a postások összesen bruttó maximum 135 millió forintot kapnak, ami nettóban 89.100.000 forint. Ez azért a legmagasabb összeg, mert feltételezi, hogy mindenkit otthon és életben találnak, de mivel biztosan vannak olyanok, akiknek értesítőt hagynak, így az akkor fizetendő nettó 20 forintos darab/ár miatt 35,9 millió és az említett 89 millió forint között bárhova eshet a végösszeg. Erre bőven futja majd a Postának, ugyanis

a 400 forintos darabár miatt 1 milliárd 80 millió forintot kapnak a kézbesítésért.

Egy 300 nyugdíjassal rendelkező körzetben egy postásnak átlagosan 4 perc beszélgetőidővel 1200 perce, azaz 20 órája megy el csak az utalványok kézbesítésével. Ezért ő maximum 9900 forintot kaphat, így 495 forintos plusz órabérrel dolgozik.

Ajánlott videó