Belföld

Nincs elég dolguk a postásoknak: még biztosítást is árulniuk kell

Jobbnak látják megvárni, amíg a címzett kibontja az Erzsébet-utalványt, nehogy lopással vádolják meg őket.

Életbiztosítást is árulniuk kell a postásoknak, és ha nem teljesítik a 120 ezer forintos éves célt, személyes elbeszélgetésen kell magyarázatot adniuk – mondta a hvg.hu-nak az egyik dolgozó. A lap egyik, szintén a Magyar Postánál dolgozó olvasója azt is állította: megüzenték neki, hogy előre be nem jelentett időpontokban fogják ellenőrizni, mennyire aktívan ajánlja a termékeket ügyfeleiknek.

A postások arra is panaszkodnak, hogy míg a régi dolgozók fizetését alig emelik, a karácsonyi rohamban felvett alkalmi munkavállalókat az övékénél sokkal jobb fizetéssel csábítják. Ráadásul a nyolcórás munkaidőt sem tudják tartani – míg régen külön ember volt arra, hogy kora reggel szétválogassa a leveleket, már ezt is a kézbesítőnek kell elvégezni.

Azt a portál által megkérdezett postások nem tudták megerősíteni, hogy a rengeteg Erzsébet-utalvány miatt olyan utasítást kaptak volna, hogy a levélküldemények helyett csak értesítőt dobjanak be. A Magyar Posta szerint valójában az okoz félreértést, hogy az ügyfelek nem tudják: április óta már nem kötelező kivinni azokat a közönséges levélként feladott, elsősorban a Távol-Keletről érkező küldeményeket, amik nagyobbak egy levélszekrény szabványméreténél.

Az Erzsébet-utalványok kézbesítése viszont annál is jobban lassítja a postások munkáját, mint amennyire hárommillió küldemény kézbesítése alapesetben lassítaná. Jobbnak tartják ugyanis megvárni, amíg a címzett kinyitja és megnézi a kapott utalványt, hogy ne panaszolhassa be a postást, hogy lopott belőle. Gyakran meg kell mutatniuk, hogy a kettesével küldött utalványt a perforálásnál szét kell szedni, de volt olyan postás is, akire rendőrt hívtak, mondván, csak ötezer forint értékű utalványt vitt ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik