Közélet

Ha tüntetnek, zuhan, ha sorosoznak, kilő a Fidesz

Az ország egy vastag hányadának bejön ez a sorosozás-migránsozás, de az oktatás szétverése felhúz minket.

Végigböngészte az Index, a 2014 óta eltelt kormányzási ciklusban hogy teljesített népszerűségileg a kormánypárti duó, a Fidesz-KDNP. A végkövetkeztetés lényeges a jövő áprilisi választások előtt: ugyanazon a szinten áll a Fidesz, ahol négy éve, borítékolható a győzelem. Azonban voltak fentjeik és lentjeik az utóbbi években.

Míg 2014 áprilisában 36,4 százalékon állt a párt, addig 2016 elején a kedveltsége 25 százalék köré csökkent. Azóta visszaerősödött a párt, de nyilvánvalóan látszik, milyen ügyek és kampányok rontottak és javítottak a Fidesz helyzetén.

Az első nagy bezuhanás 2014 végén volt, amikor egyszerre robbant Vida Ildikó kitiltási botránya és a netadó terve, ami tízezres tüntetést vitt az őszi Budapestre. Ekkor 35-ről 28 százalékra csökkent a kormánypárt támogatottsága. A bezuhanást a menekültek állították meg, 2015 nyarán talpra állt a Fidesz, 31 százalékra erősödött, részben az első migránsellenes plakátok, részben a határzár miatt.

A Fidesz hatalmasat profitált a menekültáradatból, a terrortámadások pedig erősítették hazai pozícióját, visszajött 2015 végére 34 százalékra.

2016 elején a migráció alábbhagyott, legalábbis az országot már nem érintette, ellenben az oktatásügy kiborította a bilit. Bedurrantak a kockás inges tüntetések, sztrájkok voltak az iskolákban, miközben a vasárnapi boltzár is roppant népszerűtlen ötletnek bizonyult. A Fidesz a majdnem 10 százalékos zuhanás után megint előhúzta a cilinderből a migránsait,

és hiába lett érvénytelen a 2016 őszi kvótaellenes népszavazás, az ömlesztett migránsozás visszahozta a támogatást. Újra 32 százalékon voltak.

A fiatalok tavasszal ismét fellázadtak, ezúttal a Közép-európai Egyetem (CEU) és a civil szervezetek ügye volt a gyutacs. Hiába voltak kisebb és óriásibb tüntetések, csak kicsit esett a kormánypárt népszerűsége. Ezután Soros György került a középpontba, jöttek a plakátkampányok, a Fidesz pedig ismét bőven 30 százalék fölé tornázta fel magát.

Mindezek fényében érthető, hogy a Fidesz harmadik éve migránsozik és sorosozik, ezek erősítik a tábort, míg a nagy tüntetések és az oktatás témája erodálja a népszerűséget.

(Kiemelt kép: MTI Fotó/Marjai János)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik