Közélet

Megvan a 106 Fidesz-jelölt

Orbán Viktor döntött, de hivatalosan az OV véglegesíti a jelöltek listáját.

A 168 Óra megszerezte a Fidesz-KDNP egyéni képviselőjelöltjeinek listáját. Bár azt hivatalosan a Kövér László vezette Országos Választmány (OV) véglegesíti, valójában Orbán Viktor mondta ki a végső szót arról, ki indulhat és kinek kell mennie 2014-es győzelme ellenére. A hetilap szerint az elnöki döntést egyrészt személyes viszonyok, másrészt közvélemény-kutatások alapozták meg. A hetilap forrásai szerint az is Orbánon múlik, hogy az utolsó napokra is maradt néhány nyitott kérdés.

Nem a győzelem számít?

Nem indul egyéniben Rogán Antal, noha győzött, viszont hiába bukott 2014-ben Csepelen, Németh Szilárd újrázhat. Nem indul Papcsák Ferenc, és nem kap új esélyt Rónaszékiné Keresztes Monika sem. A XIII. kerületben Szalay Péter helyett Harrach Tamást jelölik, apja viszont nem lesz egyéni képviselő, Vácon Rétvári Bence indul, Harrach listáról kerülhet be. György István – noha többször is elbukta Kőbányát – jövőre újrázhat, és hozzá hasonlóan „támadhat fel” a 10-es választókerület Fidesz-elnöke, Menczer Erzsébet vagy a XX. kerületben Földesi Gyula. Újpesten Zsigmond Barna Pált, Magyarország volt csíkszeredai főkonzulját indítják.

Vidéken csak két kormánypárti politikusnak nem sikerült győznie 2014-ben. A miskolci választókerületben Orbán cserélt, most Hubay György miskolci fideszes önkormányzati képviselő indulhat, míg az 01-es körzetben Csöbör Katalin újrázhat. Szegeden nem indul újra az ötszörös kenuvilágbajnok Bohács Zsolt.

Mengyi nem, Simonka igen

Fideszes kudarcok helyszíne volt két körzet az időközi választásokon. A 168 Óra úgy tudja, Ovádi Péter indul a veszprémi, Fenyvesi Zoltán a tapolcai körzetben. Mengyi Rolandot Tiszaújvároson nem, de Simonka Györgyöt Orosházán újrajelöli a Fidesz. Mengyit Koncz Ferenc szerencsi polgármester váltja. A korábbi hírek ellenére kiskunfélegyházi jelölt marad Lezsák Sándor.

A 106 egyéni jelölt véglegesítése után alakul ki a pártszövetség országos listájának első tíz helye. Az már biztos, hogy azt Orbán Viktor vezeti majd, és őt követi Semjén Zsolt, a KDNP elnöke. Mögöttük kaphat helyet Rogán Antal és Harrach Péter és a valószínűleg az elsők közé kerül be Szijjártó Péter is, aki egyes, eddig nem cáfolt hírek szerint Lázár János helyett a kancellária vezetője lehet a következő ciklusban.

Sorra hagyják ott Szijjártót bizalmasai
A külügyi tárca vezetői közül többen inkább nagykövetek lennének.

 

Kiemelt fotó: MTI/Soós Lajos

Ajánlott videó

Olvasói sztorik