Közélet

Székelyföldön a medve a migráns

A vadászati tilalom ideje alatt túlszaporodott medvék komoly károkat okoznak, gyakran emberéletet veszélyeztetnek több székely megyében. Az első hargitai kilövés viszont csak tovább szította az indulatokat.

Sajnos elég nagy a kalamajka, a zöldek folyamatosan fenyegetnek – ennyit üzent vissza megkeresésemre Egyed Zsolt, aki állítása szerint az idén először lőtt ki medvét Hargita megyében. Az egyébként nem hivatásos –  elmondása szerint is mindössze két éve vadászó – üzletember a tetemről készült fotót a következő szöveggel rakta ki a Facebookra:

„Ez a mackó több mind 47 marhát (tehenet) és több mind 100 juhot ölt meg 3 év alatt. Évekig tartott rettegésbe 3 települést. Rengeteg vadkamera fotóval, fényképpel bizonyított, hogy ez a medve nem hétköznapi medve. Évek kellettek elteljenek és rengeteg kár hogy engedélyezzék a medve kilövését. Ez az első medve amit Hargita megyének engedélyeztek az elmúlt 3 évben. Lassan két hete, de hivatalosan van és nem titok ezért is a nagy sajtó nyomásnak engedve, igen én vagyok az a vadász ki elejtette. Inkognitóba szerettem volna tartani, nem kérkedni vele. Egyben büszke is vagyok mivel egy 517 pontos trofea tulajdonába vagyok.”

Fotó: Facebook/Egyed Zsolt

A poszt alatti heves vitában ilyen hozzászólás is szerepel:

Na, az ilyenek miatt halt ki nagyrészt az állatvilág.

Mire egy juhász replikázik:

Az én juhaim is kihaltak.

Mint korábban írtuk, pattanásig feszült a helyzet Székelyföldön a településekre bejáró és egyre agresszívebb medvék miatt. A  helybéliek nemcsak arra panaszkodnak, hogy a terményben és a háziállatok körében is komoly pusztítást végeznek a nagyvadak, sokan a testi épségüket vagy a puszta életüket féltik. Szinte mindennaposak a támadások, legutóbb Kovásznán, a nyílt utcán kergetett meg egy nőt a medve –  szerencséjére az asszony pont be tudott menekülni egy udvarba.

A Guardian szerint Hargitán a medve a migráns

A vita tipikusnak mondható. A környezet- és állatvédők a medve kilövésében barbár és fölösleges vérengzést látnak, ám a jelenlegi helyzetben a helyi lakosok is sürgetik a radikális beavatkozást, olyannyira, hogy félő, előbb-utóbb csapdázni és mérgezni fogják a ragadozókat. Erre a zöldek úgy reagálnak, hogy valójában a vadásztársaságokkal jó viszonyt ápoló politikusok tüzelik a medvék ellen a lakosságot.  A konfliktusról „Hogyan lett a barnamedve közellenség  Romániában” címmel a Guardian is beszámolt, a neves brit lap szerint

a medvék helyzete olyan Romániában, mint Magyarországon a migránsoké: a politika gyűlöletet szít ellenük.

Kétségtelen, hogy a vadászegyesületek  az állományritkító vadászat mellett érvelnek, ami nem mellesleg bevételt biztosít a számukra, és ez a körülmény az, ami a zöldeket leginkább bőszíti. A román környezetvédelmi minisztériumra is nagy hatást gyakorló WWF Románia  egy korábbi kérdésemre ezt mondta:

A vadgazdálkodási rendszer profitra törekszik, nem arra, hogy megőrizze a nagyvadakat és elkerülje medve-ember konfliktust; a lakosság erőszakosan benyomult a nagyvadak életterébe, kizsákmányolja a táplálékforrásaikat, például túl sokat szüretel az erdei gyümölcsökből. (…)  A szegényebb lakosság, különösen a falusi közösségek túl közel élnek a nagyvadakhoz.

Tényleg furcsa a medvepriusz

Farkas Attila vadgazdálkodási mérnök, az Ökoszisztéma Menedzsment Egyesület elnöke – helybéli lévén – jól ismeri a hargitai viszonyokat. Megkeresésemre elmondta: nem tartja szerencsésnek Egyed Zsolt akcióját, mert az enyhén szólva nem tesz jót a vadászat renoméjának Bár a környezetvédelmi tárca adott néhány kilövési engedélyt veszélyes példányokra, ez a botrány újabb alkalmat teremt a radikális zöldeknek, hogy tovább erősítsék a „trófeáért gyilkoló” vadászról kialakított képet. (Az Agent Green romániai  szervezet petíciót is indított a trófeavadászat megállításáért.)

Farkas Attila középen
Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

– Ha a zöldek most azt furcsállják, hogy pont egy ilyen kapitális példányt kellett védekezésül kilőni, amelynek a trófeájával jókat lehet dicsekedni, abban azért lehet igazságuk. És ez a bűnlajstrom sem tűnik életszerűnek. A jelenlegi, szinte háborús helyzetben kerülni kellene az ilyen bombasztikus megnyilvánulásokat. Az első és legfontosabb az lenne, hogy biztosítsuk a lakosság és az állatállomány védelmét.

Senki nem akarja a medvéket kiirtani, a hivatásos vadászok, vadgazdálkodók aztán végképp nem.

Mindannyiunk közös célja, hogy hosszú távon –  az élőhellyel és a többi fajjal egyensúlyban – megmaradjon a medveállomány Romániában. Csak az utóbbi időben mérgesedett el a helyzet, a székelyek amúgy mindig békében éltek a medvékkel, és valahogy ezt az állapotot kéne visszaállítani. Inkább higgadt, egymás álláspontjára nyitott párbeszédet, partnerséget kell kialakítani a zöld szervezetekkel és a környezetvédelmi tárcával,  mint tovább szítani a háborúskodást. Mert annak továbbra is a lakosság fogja meginni a levét – véli a vadgazdálkodási mérnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik