Közélet

Súlyos problémákat okoz a tanárhiány

24.hu
24.hu

2017. 11. 24. 06:30

Korábban a témában:

Az elmúlt hetekben többször is elmaradtak az első órák, ráadásul a helyettesítéseket sem tudják könnyen megoldani a budapesti Leövey Klára Görögkatolikus Gimnázium, Közgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskolában – írja a Népszava.

Több diák és egy pedagógus arról beszélt a lapnak, hogy szakmai és természettudományos tárgyak maradnak el leggyakrabban, ezt pedig főleg a szaktanárok hiánya okozza. Ugyanis ha egyikük betegszabadságra megy, lehetetlen megtartani érdemben az órát helyettesítéssel.

Nyíregyháza, 2017. október 5.
Legényné Balogh Ágota tanítónõ, történelemtanár órát tart másodikos osztályában, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskolában 2017. október 5-én, a pedagógusok világnapján.
MTI Fotó: Balázs Attila
PISA-felmérés: problémamegoldásban is a gyengék között a magyar diákok
A kutatás eredményei lesújtóak: elképesztőek az egyenlőtlenségek a hazai oktatásban, kevés a kiemelkedő tehetségünk.

A Leöveyt eddig az állam működtette, csak idén szeptembertől vette át a fenntartását a Görögkatolikus Egyház Hajdúdorogi Főegyházmegyéje. Az iskola igazgatója nem erősítette meg, de nem is cáfolta a lap értesüléseit.

Az iskola honlapján is látható, hogy a 24 fős tantestületben csak egyetlen biológia-kémia szakos tanár található, ugyanígy egyetlen matektanár van, aki maga az igazgató. Fizikatanár egy sincs, a diákok órarendjében meg sem jelenik ez a tantárgy, hiába van az intézményben normál gimnáziumi képzés a szakképzés mellett. 

Az oldalon rögzítik a helyettesítéseket és óraelmaradásokat is, ebből látszik, hogy november 23-án kilenc tanórát nem sikerült érdemben megtartani. Ezekből három teljesen elmaradt, a többit felügyelettel vagy testnevelés órával helyettesítették.

Nagykõrös, 2017. augusztus 31.
Diákok a nemzeti tanévnyitón a nagykõrösi református templomban 2017. augusztus 31-én.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Mutatunk egy megrendítő térképet a magyar oktatás helyzetéről
Rétvári államtitkár szerint nincs országos pedagógushiány. Mi azért találtunk több mint 180 olyan települést, ahol tanárt keresnek.

Balog Zoltán szerdán az Országgyűlés kulturális bizottságának ülésén ehhez képest azt mondta:

Egy olyan rendszerben, ahol több mint 170 ezer pedagógus van, és hiányzik néhány száz tanár, pedagógushiányról beszélni a vicc kategóriájába tartozik.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Varga György

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.