Közélet

Hiába szállták meg a rendőrök a szcientológusok székházát, egy zuglói iskolában tovább terjesztik L. Ron Hubbard tanait

Az „iskolákban” szigorú irányelveket és egy 24 pontos kódexet is be kell tartani. Az intézmények pontos tevékenysége mai napig nem ismert.

Mi is beszámoltunk róla, hogy október 18-án rendőrök lepték el a magyar Szcientológia Egyház Váci úti székházát. Kivonultak a helyszínre a Készenléti Rendőrség és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai is. A hatóságok házkutatást tartottak a szcientológusoknál, a Nemzeti Nyomozó Iroda közleményt adott ki:

Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) személyes adattal visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen.

A NAV és a rendőrség emberei a szcientológusok központján kívül még több mint harminc helyszínen tartottak házkutatást, ahol további dokumentumokat foglaltak le. Értesüléseink szerint a XIII. kerületi székházban három-négy „vallatószobát” találtak, ahol egy hazugságvizsgálóhoz hasonló eszközt is használhattak a tagok kikérdezése közben – ezt a szcientológusok tagadják.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Az eddigi információk szerint a hívekről feljegyzések készülhettek, adataikat rögzítették és eltárolták, illetve többeket közülük vélhetően meg is figyeltek.

Kémkedésről, sőt, akár kuruzslásról is szó lehet – derült ki a Magyar Nemzet birtokába jutott rendőrségi határozatból. Az ügy jelenleg nyomozati szakaszban van, de az már biztos, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság összesen 40 milliós bírságot szabott ki a jogi okokból – mivel nem számítanak elismert egyháznak – egyesületként bejelentett Szcientológus Egyházra.

Vallásból üzlet, üzletből vallás

Ha valaki azt hinné, hogy a fent sorolt hatósági intézkedésekkel Magyarországon le lett tudva a „szcientológusprobléma”, az hatalmasat téved. Az egyházon kívül ugyanis számos olyan szervezet, egyesület, cég és vállalkozás működik ma itthon, ami ezer szállal kapcsolódik a szciontológus eszmékhez.

Ilyen például a Hubbard College.

A magára iskolaként, egészen pontosan felnőttképzéssel és vállalati oktatással foglalkozó intézményként hivatkozó részleg honlapjáról sem derül ki egyértelműen, hogy mit és hogyan tanítanak. Hogy megtudjuk a pontos státuszát, megkérdeztük az Oktatási Hivatalt, hogy akkreditált felsőoktatási intézményről van-e szó.

A hivatal kommunikációs osztálya közölte, hogy a Hubbard College mint felsőoktatási intézmény az Oktatási Hivatal nyilvántartásában nem szerepel, működési engedéllyel nem rendelkezik.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

A Hubbard College egy zuglói házban alakította ki a központját, az épület környékén rendszerint sok autó parkol, naponta többször látogatják a Vadvirág utcában található ingatlant. A szervezet tehát valószínűleg nem árnyéktevékenységet végez, ám akkor felvetődik a kérdés, hogy pontosan mi történik az iskolaépületnek használt családi ház falain belül. Megpróbáltuk elérni magukat az érintetteket is, akiktől azt szerettük volna megtudni, hogy milyen képzés folyik az intézményükben, kik az oktatók, illetve, hogy milyen végzettséget kapnak a náluk végzett hallgatók. Több nap után sem érkezett válasz, csak annyit sikerült a honlapjukról kideríteni, hogy a Hubbard College emberei vállalati tanácsokat adnak, amelyeket különböző csomagokban lehet igénybe venni.

1 190 000 Ft-ba kerül a „varázs formula”

A megrendelhető opciók közül a legolcsóbb a videós tréning, amit 350 ezer forint plusz áfáért kínálnak, a legdrágább pedig az úgynevezett „Ütőképes cégcsomag ULTRA”, amely extra szolgáltatásként olyan dolgokat ajánl, mint a Marketing összhang, az Elégedett vásárlók vagy az „AKARNAK vásárolni”. A vállalkozását fejleszteni kívánó cégvezetőnek a fent említett oktatásért 1 millió 290 ezer forintot kell fizetnie, ám ebben az árban nincs még benne az áfa, így a szolgáltatás végső ára akár másfél millió forintra is rúghat.

Forrás: hubbardcollege.hu

A Hubbard College eddig tehát egy egyszerű átverésnek tűnik, ami talán még éppen nem meríti ki a csalás tényállását.

De mi köze ennek a szcientológiához?

Az oktatási intézmény narratívája tökéletesen megegyezik a szokásos szcientológus szövegekkel, amelyek általában a nagy titok részleges megismertetésével kezdődnek, az igazság feltárásával folytatódnak, majd a boldog élet, a teljesség ígéretével érnek véget. Ez esetben is pontosan ez történik, csak itt nem boldog életet kínálnak, hanem egy jól működő céget.

A rendszer lényege, hogy a célt csak az ő segítségükkel lehet elérni, ez a segítség pedig többnyire egy könyv, egy oktatás, egy továbbképzés, amit minden esetben meg kell vásárolni.

A Hubbard College honlapjáról például meg lehet rendelni L. Ron Hubbard többkötetes önéletrajzi enciklopédiasorozatát is, amelyért majdnem 200 ezer forintot kell fizetni.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Fogadom, hogy mindig elismerem L. Ron Hubbardot

A Hubbard College oldalán az olvasható, hogy a szervezet büszke WISE-tagnak vallja magát. A WISE a honlapján azt írja magáról, hogy céljuk

Egyesíteni minden olyan szervezetet, amely a Hubbard Menedzsment Rendszert használja adminisztratív, kereskedelmi és jobbítási célokra.

A WISE már jóval közelebb áll a klasszikus szcientológus valláshoz, mint a Hubbard College, itt találunk például konkrét irányelveket, sőt, egy kódexet is, amely 22 pontból áll és olyan dolgok szerepelnek benne, mint hogy

  • Fogadom, hogy minden vita rendezésére L. Ron Hubbard technológiáit alkalmazom.
  • Fogadom, hogy felelősséget vállalok egy új civilizáció létrehozásáért, amelyben a tehetséges emberek sikereket érhetnek el, és a becsületes embereknek jogai vannak.
  • Fogadom, felelősséget vállalok azért, hogy megvédjem a Szcientológia egyházakat vonalaik vagy személyzetük megzavarásától, felbomlasztásától vagy a velük való visszaélésektől.
  • Fogadom, hogy a megállapodások szerint eleget teszek minden pénzügyi kötelezettségemnek.

Az tehát elvitathatatlannak tűnik, hogy szoros kapcsolat van a Szcientológus Egyház és a fenti vállalati oktatással foglalkozó cégek között.

Megkérdeztük erről Lange Lászlót, a magyar szcientológusok közönségkapcsolati igazgatóját, aki elmondta, hogy természetesen van kapcsolatuk a fent említett szervezetekkel, ám csak ideológiai, spirituális alapon, jogilag semmilyen módon.

A szcientológus eszméket és szabályokat hirdető, magukra felsőoktatási intézményként hivatkozó szervezetekről megkérdeztük a magyar hatóságokat is, ám a kérdéseinkre csak annyit válaszoltak, hogy a magyar Szcientológus Egyház elleni nyomozás érdekeire tekintettel az eljárásról bővebb tájékoztatást nem adhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik