Belföld

Bírságot kaptak tiltott adatkezelés miatt a szcientológusok

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 10. 20. 12:29

A kiszabható legnagyobb büntetést rótták a vallási szervezetre.
Korábban a témában:

Összesen negyvenmillió forint bírságot rótt ki az adatvédelmi hatóság a Magyarországi Szcientológia Egyházra és a Szcientológia Egyház Központi Szervezetre.

Nem mert kilépni, mert nem kapta meg a róla készült feljegyzéseket

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) még tavaly decemberben közölte, hogy állampolgári bejelentések alapján vizsgálatot indít, hogy megállapítsa, a vallási egyesület adatkezelése összhangban van-e a magyar adatvédelmi szabályozással.

Az akkori közleményben az állt: az egyik panaszos élete nehéz időszakában kapott segítséget a szcientológusoktól, akikkel olyan személyes információkat osztott meg, amiket csak legközelebbi barátai ismertek. Évekkel később úgy döntött, kilép a szervezetből, és kérte a vele kapcsolatos dokumentumok kiadását. Azon túl, hogy a kérését nem teljesítették, attól is tartott, hogy ha szakít a szervezettel, felhasználhatják ellene az írásban rögzített, érzékeny információkat. A kérelem elutasítására és kiszolgáltatottságára tekintettel végül nem mert kilépni.

A NAIH akkor leszögezte: a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint, ha az érintett ezt kéri, az adatkezelőnek betekintést kell nyújtania a róla készült iratokba, feljegyzésekbe. Ha az érintett a felvett adatok törlését kéri, főszabály szerint ezt sem lehet elutasítani.

Megtiltották a további jogellenes adatkezelést

A hatóság pénteki közleményében az áll, hogy megállapították: az egyház és a központi szervezet jogellenes adatkezelési tevékenységet folytat, megszegték az előzetes tájékoztatási kötelezettségüket, a célhoz kötött adatkezelés elvét, a tisztességes adatkezelés elvét, az adatbiztonság követelményeit és jogalap nélküli adatkezelést végeztek.

A NAIH megtiltotta a további jogellenes adatkezelést, emellett az egyházat és a központi szervezetet a maximális húszmillió forint, összesen negyvenmillió forint adatvédelmi bírság megfizetésére kötelezte.

A szcientológusok ellen rendőrségi és adóhatósági eljárás is zajlik, egyebek mellett személyes adattal visszaélés és költségvetési csalás gyanúja miatt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.