Belföld

Bírságot kaptak tiltott adatkezelés miatt a szcientológusok

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 10. 20. 12:29

A kiszabható legnagyobb büntetést rótták a vallási szervezetre.
Korábban a témában:

Összesen negyvenmillió forint bírságot rótt ki az adatvédelmi hatóság a Magyarországi Szcientológia Egyházra és a Szcientológia Egyház Központi Szervezetre.

Nem mert kilépni, mert nem kapta meg a róla készült feljegyzéseket

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) még tavaly decemberben közölte, hogy állampolgári bejelentések alapján vizsgálatot indít, hogy megállapítsa, a vallási egyesület adatkezelése összhangban van-e a magyar adatvédelmi szabályozással.

Az akkori közleményben az állt: az egyik panaszos élete nehéz időszakában kapott segítséget a szcientológusoktól, akikkel olyan személyes információkat osztott meg, amiket csak legközelebbi barátai ismertek. Évekkel később úgy döntött, kilép a szervezetből, és kérte a vele kapcsolatos dokumentumok kiadását. Azon túl, hogy a kérését nem teljesítették, attól is tartott, hogy ha szakít a szervezettel, felhasználhatják ellene az írásban rögzített, érzékeny információkat. A kérelem elutasítására és kiszolgáltatottságára tekintettel végül nem mert kilépni.

A NAIH akkor leszögezte: a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint, ha az érintett ezt kéri, az adatkezelőnek betekintést kell nyújtania a róla készült iratokba, feljegyzésekbe. Ha az érintett a felvett adatok törlését kéri, főszabály szerint ezt sem lehet elutasítani.

Megtiltották a további jogellenes adatkezelést

A hatóság pénteki közleményében az áll, hogy megállapították: az egyház és a központi szervezet jogellenes adatkezelési tevékenységet folytat, megszegték az előzetes tájékoztatási kötelezettségüket, a célhoz kötött adatkezelés elvét, a tisztességes adatkezelés elvét, az adatbiztonság követelményeit és jogalap nélküli adatkezelést végeztek.

A NAIH megtiltotta a további jogellenes adatkezelést, emellett az egyházat és a központi szervezetet a maximális húszmillió forint, összesen negyvenmillió forint adatvédelmi bírság megfizetésére kötelezte.

A szcientológusok ellen rendőrségi és adóhatósági eljárás is zajlik, egyebek mellett személyes adattal visszaélés és költségvetési csalás gyanúja miatt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

This general view taken on August 15, 2018, shows abandoned vehicles on the Morandi motorway bridge after a section collapsed in the north-western Italian city of Genoa. 
At least 30 people were killed on August 14, when the giant motorway bridge collapsed in Genoa in northwestern Italy. The collapse, which saw a vast stretch of the A10 freeway tumble on to railway lines in the northern port city, was the deadliest bridge failure in Italy for years, and the country's deputy transport minister warned the death toll could climb further. / AFP PHOTO / Piero CRUCIATTI / AFP / Piero CRUCIATTI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.