Belföld

A híradóst is beszervezték volna a szcientológusok

A köztévé munkatársa bent járt a Váci úti székházban, ahol kérdőívvel környékezték meg. Odabent mindenhol kamera figyel.

Rég írtak annyit a szcientológiai egyházról, mint mostanság, miután a rendőrség és a NAV is alsó hangon két napra blokád alá vonta a Váci úti székházukat. A Magyarországi Szcientológia Egyház Vallási Egyesület ezért október 23-ra nyílt napott hirdetett az épületbe, bárki belekóstolhatott a szcientológusi létbe.

Mindezt amúgy masszív médiakampány előzte meg, amiben a kritikusai által pénzéhes szektának tartott egyház azt állította, a hatósági vegzálás a vallásszabadságba ütközik. Pedig a rendőrség és a NAV is az adatgyűjtési és -kezelési módszereiket vizsgálja. A köztévé, azaz a Híradó.hu is úgy döntött, riporterét beküldi, majd öblös riportot írt a tapasztaltakból.

Az újságíró mindenhol ipari kamerákat talált, az épületben lévők totális megfigyelés alatt vannak. Őt auditálásra kérték fel, azaz kitöltettek volna vele egy kérdőívet. Egy nő azt mesélte neki, a szervezetnek mindenhol vannak emberei, így az ügyvédi kamarában is. Megmutatták a delikvensnek L. Ron Hubbard vallásalapító sci-fi író életművét, majd a könyvesboltot.

Arra nevelnek a szcientológusok iskoláiban, hogy ne kérdezz és ne gondolkodj
Jenna Miscavige Hill szcientológus családba született, szcientológusok között nőtt fel és csak lassan ébredt rá, mennyivel szabadabb a világ „odakint”.

Megmutatták a sokat vitatott elektrométert is, aminek lényege, hogy megmutatja az energiaalapú gondolatokat, de ezt otthon egyedül csak egy szint elérése után lehet alkalmazni. A szintlépéshez 30 ezer forint értékben 19 könyvet is meg kell venni. A Híradó fedésben dolgozó munkatársát végül meghívták egy újabb kérdőívezésre és előadásra.

A szcientológusok ügyében amúgy a Nemzeti Nyomozó Iroda személyes adattal történt visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt nyomoz, ismeretlen tettes ellen. A szervezet kiadott október 23-án is egy közleményt, amit körbeküldött a sajtóban, ebben saját üldöztetésükről és egyes országokban való elismerésükről értekeznek.

Frissítünk!

Eközben Molnár Zsolt, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke bejelentette, hogy csütörtökön foglalkoznak majd a szcientológiával. Az adatkezelésüket Molnár elfogadhatatlannak nevezte. Hozzátette, a lefoglalt adatok – amik voltaképp gyónási titkok -, nem lesznek jó helyen a kormány felügyelete alá tartozó szerveknél, hiszen ezek néha pártpolitikai célokat valósítanak meg. Így fogalmazott a HírTV szerint: „Sajnos van arra esély, hogy csöbörből vödörbe kerültek ezek az adatok, hiszen nincsenek jó helyen ezek egy olyan egyháznál, amely visszaél az adatokkal, de nincsenek jó helyen egy olyan hatalomnál sem, a kormány felügyelete alatt álló szerveknél, amelyek szintén néha pártpolitikai célokat valósítanak meg, ezért van szükség kormányváltásra.”

(Kiemelt kép: MTI Fotó/ Mihádák Zoltán)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik