Közélet

Népszerűségi verseny: Szél Bernadett közeledik Orbán Viktorhoz

Az elmúlt hetek közvélemény-kutatásai azt mutatták meg, hogy miközben az MSZP és a Jobbik támogatottsága csökken, az ellenzéki pártok közül a DK és az LMP valamelyest erősödik. Ez közel sem elég ahhoz, hogy a Fideszt megszorongassák, ám a parlamentbe való bejutásuk egyre biztosabb.

Ennek a versenynek a különszáma az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek „összecsapása”, amelyből egy szereplő, a szocialista Botka László éppen a minap hullott ki. Így jelen állapot szerint Orbán Viktor kihívója jövőre Szél Bernadett (LMP), Vona Gábor (Jobbik) és Karácsony Gergely (Párbeszéd) lehet miniszterelnök-jelöltként. Igaz, utóbbi pártjának támogatottsága 1 százalék körüli, így ha csak a szocialisták be nem állnak mögé, nem sok jóra számíthat.

Ezért is mehetett Botka: egyre fogynak a belső harcoktól hangos MSZP hívei
Újabb mérés szerint vannak történelmi mélyponton a május óta egyre népszerűtlenebb szocialisták, a Fidesz viszont szárnyal. A borzalmas adatok is közrejátszhattak abban, hogy Botka László lemondott a miniszterelnök-jelöltségről.

A Lehet Más a Politika kíváncsi volt arra, hogy miniszterelnök-jelöltjük hogyan szerepel a többi ellenfelével szemben, ezért a Závecz Research az ellenéki párt megbízásából szeptemberben felmérést készített, amelyből az derül ki, hogy ugyan a megkérdezettek jelentős része továbbra is Orbánt választaná miniszterelnöknek, de Szél támogatottsága nézve nem rossz. Ráadásul a felmérés még az MSZP-s belharcok elfajulása előtt készült.

A lapunkhoz eljuttatott felmérés alapján amikor Orbán, Szél, Vona és Botka közül kellett választani,

  • a válaszadók 38 százaléka a jelenlegi miniszterelnököt preferálta,
  • Szél Bernadettet a 20 százalékuk,
  • Vonát és Botkát 11-11 százalékuk,
  • 20 százalékuk pedig nem akart vagy nem tudott választani.

Amikor pedig két jelölt, Orbán és Szél között kellett dönteni, az ellenzéki párt jelöltjének támogatottsága 36 százalékra ugrott, szemben Orbán 42 százalékával.

A Závecz Research mérése szerint a Fidesz-szavazók között gyakorlatilag megkérdőjelezhetetlen Orbán tekintélye: 97 százalékuk látná őt szívesen újra az ország élén. Az viszont már érdekesebb, hogy az Együtt–Párbeszéd–Liberálisok szavazói között is van 13 százalék, aki ugyanígy vélekedik. A bizonytalanok között ez az arány 15 százalék.

Széllel az élen döntené meg a kormányt az LMP
Mától hivatalosan is Szél Bernadett az LMP miniszterelnök-jelöltje. Az LMP kongresszusán a legérdekesebb azonban az volt: más pártokból kilépett politikusok is feltűntek.

Az LMP szavazói között Szél Bernadett 83 százalékos támogatottságot kapott, de jól szerepelt a DK (59 százalék), az Együtt–Párbeszéd–MLP (53 százalék) és a Momentum (67 százalék) szimpatizánsai között is. Sőt, még a jobbikosok 12 százaléka számára is ő a preferált jelölt.

Amikor a megkérdezettek csak két jelölt közül választhattak, a Fidesz-szavazóknak ugyanúgy a 97 százaléka mondta Orbánt, ugyanakkor négy ellenzéki pártban (LMP, DK, MSZP, Momentum) az LMP miniszterelnök-jelöltje 80 százalék fölötti eredményt ért el. Az Együtt–Párbeszéd–MLP szavazóinál viszont csak 53 százalékot ért el Szél Bernadett. Ezeknél a pártoknál a megkérdezettek 26 százaléka Orbán Viktorra tette a voksát, magasabb arányban, mint a jobbikosok (18 százalék).

A felmérésben szereplő politikusok közül a Závecz Research mérései alapján egyedül Szél Bernadett volt az, aki jelentősen növelni tudta a támogatottságát. Míg augusztusban 9 százalékon állt, szeptemberben már 20 százalékon. Orbán 42 százalékról 38 százalékra esett vissza, Botka László tartotta a 11 százalékos arányt, Vona Gábor pedig az augusztusi 10 százalékról mindössze 1 százalékponttal tudott feljebb lépni.

Kiemelt kép: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik