Közélet
Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Népszerűségi verseny: Szél Bernadett közeledik Orbán Viktorhoz

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2017. 10. 04. 14:08

Korábban a témában:

Az elmúlt hetek közvélemény-kutatásai azt mutatták meg, hogy miközben az MSZP és a Jobbik támogatottsága csökken, az ellenzéki pártok közül a DK és az LMP valamelyest erősödik. Ez közel sem elég ahhoz, hogy a Fideszt megszorongassák, ám a parlamentbe való bejutásuk egyre biztosabb.

Ennek a versenynek a különszáma az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek „összecsapása”, amelyből egy szereplő, a szocialista Botka László éppen a minap hullott ki. Így jelen állapot szerint Orbán Viktor kihívója jövőre Szél Bernadett (LMP), Vona Gábor (Jobbik) és Karácsony Gergely (Párbeszéd) lehet miniszterelnök-jelöltként. Igaz, utóbbi pártjának támogatottsága 1 százalék körüli, így ha csak a szocialisták be nem állnak mögé, nem sok jóra számíthat.

Győr, 2017. szeptember 24.
Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje a 28. Őszirózsa fesztiválon Győrben, a szocialista párt székháza előtt 2017. szeptember 24-én. A rendezvényen bemutatták a város két választókerületének MSZP-s parlamenti képviselőjelöltjét.
MTI Fotó: Krizsán Csaba
Ezért is mehetett Botka: egyre fogynak a belső harcoktól hangos MSZP hívei
Újabb mérés szerint vannak történelmi mélyponton a május óta egyre népszerűtlenebb szocialisták, a Fidesz viszont szárnyal. A borzalmas adatok is közrejátszhattak abban, hogy Botka László lemondott a miniszterelnök-jelöltségről.

A Lehet Más a Politika kíváncsi volt arra, hogy miniszterelnök-jelöltjük hogyan szerepel a többi ellenfelével szemben, ezért a Závecz Research az ellenéki párt megbízásából szeptemberben felmérést készített, amelyből az derül ki, hogy ugyan a megkérdezettek jelentős része továbbra is Orbánt választaná miniszterelnöknek, de Szél támogatottsága nézve nem rossz. Ráadásul a felmérés még az MSZP-s belharcok elfajulása előtt készült.

A lapunkhoz eljuttatott felmérés alapján amikor Orbán, Szél, Vona és Botka közül kellett választani,

  • a válaszadók 38 százaléka a jelenlegi miniszterelnököt preferálta,
  • Szél Bernadettet a 20 százalékuk,
  • Vonát és Botkát 11-11 százalékuk,
  • 20 százalékuk pedig nem akart vagy nem tudott választani.

Amikor pedig két jelölt, Orbán és Szél között kellett dönteni, az ellenzéki párt jelöltjének támogatottsága 36 százalékra ugrott, szemben Orbán 42 százalékával.

A Závecz Research mérése szerint a Fidesz-szavazók között gyakorlatilag megkérdőjelezhetetlen Orbán tekintélye: 97 százalékuk látná őt szívesen újra az ország élén. Az viszont már érdekesebb, hogy az Együtt–Párbeszéd–Liberálisok szavazói között is van 13 százalék, aki ugyanígy vélekedik. A bizonytalanok között ez az arány 15 százalék.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás
Széllel az élen döntené meg a kormányt az LMP
Mától hivatalosan is Szél Bernadett az LMP miniszterelnök-jelöltje. Az LMP kongresszusán a legérdekesebb azonban az volt: más pártokból kilépett politikusok is feltűntek.

Az LMP szavazói között Szél Bernadett 83 százalékos támogatottságot kapott, de jól szerepelt a DK (59 százalék), az Együtt–Párbeszéd–MLP (53 százalék) és a Momentum (67 százalék) szimpatizánsai között is. Sőt, még a jobbikosok 12 százaléka számára is ő a preferált jelölt.

Amikor a megkérdezettek csak két jelölt közül választhattak, a Fidesz-szavazóknak ugyanúgy a 97 százaléka mondta Orbánt, ugyanakkor négy ellenzéki pártban (LMP, DK, MSZP, Momentum) az LMP miniszterelnök-jelöltje 80 százalék fölötti eredményt ért el. Az Együtt–Párbeszéd–MLP szavazóinál viszont csak 53 százalékot ért el Szél Bernadett. Ezeknél a pártoknál a megkérdezettek 26 százaléka Orbán Viktorra tette a voksát, magasabb arányban, mint a jobbikosok (18 százalék).

A felmérésben szereplő politikusok közül a Závecz Research mérései alapján egyedül Szél Bernadett volt az, aki jelentősen növelni tudta a támogatottságát. Míg augusztusban 9 százalékon állt, szeptemberben már 20 százalékon. Orbán 42 százalékról 38 százalékra esett vissza, Botka László tartotta a 11 százalékos arányt, Vona Gábor pedig az augusztusi 10 százalékról mindössze 1 százalékponttal tudott feljebb lépni.

Kiemelt kép: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.