Közélet

Botka László lemondott

Nem lesz szocialista miniszterelnök-jelölt.

Lemondott a miniszterelnök-jelöltségről Botka László.

Újságíróknak küldött levelében a politikus azt írta: a Fidesz-hálózat mélyen beleágyazódott a demokratikus ellenzék pártjaiba, befolyásolja azok politikáját, amivel végeredményben eléri, hogy a demokratikus oldalon ne jöhessen létre egységes, Orbánt leváltani képes erő. Közölte: ő a rezsim leváltására vállalkozott, mások – jelentős ellenzéki és szocialista erők – azonban nem leváltani akarják a NER-t, hanem együtt élni vele.

Szétaprózott és széthúzó demokratikus ellenzékkel a rezsimet nem lehet leváltani

– írta Botka, hozzátéve, hogy Kerényi György, a párt kommunikációs vezetője és Ruff Bálint politikai főtanácsadó is beadja felmondását.

A leköszönő miniszterelnök-jelölt fél 10-kor sajtótájékoztatón beszélt részletesen lemondása okairól. Azt mondta, neki nem sikerült elérnie az ellenzéki összefogást, amiben hisz, és ha másnak sikerül ezt elérni, beáll mellé. A sajtótájékoztatóról itt írtunk:

Botka: „A politikai maffia behálózta az ellenzéket”
A leköszönő miniszterelnök-jelölt szerint világossá vált, hogy a „demokratikus ellenzék” nem akar nyerni.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke közölte: akik ellenzéki körben ünneplik Botka távozását, nem méltók az együttműködésre a szocialista párttal.

Molnár Gyula: „Ezt a menetet elvesztettük, de a csatát meg fogjuk nyerni”
Az MSZP elnökében nem merült fel a lemondás gondolata Botka László távozása után.

A szocialista politikus a múlt héten „teljes körű választási szövetséget” ajánlott a „demokratikus ellenzék” képviselőinek. Az MSZP hat pártnak, az LMP-nek, a DK-nak, az Együttnek, a Momentumnak, a Párbeszédnek és a Liberálisoknak küldte el a javaslatot, amit a liberálisok kivételével minden ellenzéki párt elutasított. A DK szombaton azt is közölte, hogy önálló listával vág neki 2018-nak.

Ugyancsak hétfőn bejelentette lemondását az MSZP alelnöke, Ujhelyi István is, aki arról beszélt, hogy „Orbánisztán egyértelműen befurakodott az ellenzéki erők sorai közé, beépítette embereit majd minden potens mozgalomba”.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje Facebook-oldalán azt írta, hosszú évek óta Botka volt ez első szocialista vezető, aki felismerte, hogy az MSZP-nek alapvetően meg kell újulnia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik