Közélet

Mindent tagad a svéd újságírónő feltételezett gyilkosa

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2017. 08. 25. 15:31

Újabb vádat emeltek pénteken a dán hatóságok a gyanús körülmények között meghalt svéd újságírónő, a 30 éves Kim Wall feltételezett gyilkosa, Peter Madsen dán feltaláló ellen - közölte a helyi rendőrség.

A nyomozást vezető Jens Moeller Jensen szerint az emberölésen kívül Madsennek immár a holttesttel való méltatlan bánásmód vádjával is szembe kell néznie a szeptember 5-ére kitűzött bírósági meghallgatáson, amelyen az emberölés vádjának átminősítéséről, valamint a férfi fogvatartásának esetleges meghosszabbításáról is döntenek.

Csütörtöki kihallgatásán Madsen tagadta a felhozott vádakat.

Kim Wallt utoljára augusztus 10-én látták a színes egyéniségként ismert polihisztor, Madsen 40 tonnás, 18 méteres tengeralattjáróján, amellyel rejtélyes módon megszakadt a rádiókapcsolat aznap éjszakára a Dánia és Svédország közötti tengerszorosban, és amely másnap tisztázatlan körülmények között elsüllyedt egy Koppenhágához közeli öbölben.

A szabadúszó újságírónő torzóját egy kerékpáros találta meg hétfőn a koppenhágai sziget partján. A DNS-vizsgálatok kimutatták a maradványok és a svéd újságírónő közötti azonosságot. A vizsgálatok szerint a nő testéhez fémdarabot erősítettek, hogy biztosan elsüllyedjen a tengerben. A maradványt a víz mosta partra azután, hogy napokig a mélyben volt.

Members of The Danish Emergency Management Agency (DEMA) assist police at Kalvebod Faelled in Copenhagen on August 23, 2017 in search of missing bodyparts of journalist Kim Wall close to the site where her torso was found on, August 21. / AFP PHOTO / Scanpix Denmark AND Scanpix / Martin Sylvest / Denmark OUT
Fotó: Europress

Az orvosszakértői vizsgálatok során a torzón olyan sérüléseket is találtak, amelyek azt jelzik:

valaki biztos akart lenni abban, hogy a holttestből távozik a levegő és a gázok, hogy elsüllyedjen a tengerben.

A rendőrség azt már korábban megállapította, hogy a fejet, a kezeket és a lábakat szándékosan vágták le a törzsről.

A hatóságok gyanúja szerint az UC3 Nautilus nevű tengeralattjáróját szándékosan süllyesztette el Madsen úgy, hogy ő maga még épp megmenekülhessen. A hajó- és rakétakonstruktőrt augusztus 11-én gyilkosság gyanújával vették őrizetbe, miután kimentették a süllyedő tengeralattjáróról. A búvárhajót később kiemelték és a kikötőbe vontatták, ahol átvizsgálták.

Jensen szerint a felszínre hozott tengeralattjáróban találtak száraz vérnyomokat is, amelyek egyértelműen Kim Walltól származnak. Az újságírónő halálának okát még nem tudták megállapítani.

A búvárhajó Wall megölésével gyanúsított tulajdonosa előbb azt állította, hogy a róla és találmányairól riportot készítő újságírónőt élve partra tette Koppenhágában még az ominózus estén, letartóztatása után azonban megváltoztatta vallomását és azt mondta: Kim Wall meghalt egy balesetben a tengeralattjárón, holttestét pedig a tengerbe temette.

The inventor and the man behind the submarine Nautilus UC3, Peter Madsen was charged with murder on August 11th. Swedish Journalist Kim Wall had joined him on his submarine to write a feature and she never returned. The case has been turbulent and more and more terrifying evidence has appeared. Monday the 21th of August a female torso appeared at Amager in Copenhagen. After a few days, the police could confirm that the torso was, in fact, Kim Wall. The police are now working on determining whether Kim Walls death was an incident or a murder.  This series of photos was shot in 2015 before the incident. Photo: Uffe Weng
Fotó: Europress

A dán büntetőtörvénykönyv szerint emberölésért öt évtől életfogytig terjedő szabadságvesztés, holttesttel való méltatlan bánásmódért pedig pénzbüntetés vagy akár hat hónap börtön is kiszabható.

Moeller Jensen szerint a hatóságok még mindig keresik az áldozat egyéb testrészeit, valamint a ruháit, köztük egy narancssárga garbónyakú blúzt, egy fekete-fehér szoknyát és egy pár fehér sportcipőt.

A mérnök végzettségű Madsen akkor keltette fel a világsajtó érdeklődését, amikor 2008. május 3-án vízre bocsátotta közösségi finanszírozásból épült búvárhajóját. A Dániában nagyon népszerű férfi azóta társaságot alapított Koppenhágában olyan hazai rakéta megépítésére, amellyel embert lehetne küldeni a világűrbe és blogot vezetett Rocket Madsen címmel.

(MTI, kiemelt kép: Fotó: Europress / AFP / TOM WALL)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.