Nagyvilág

A “tengerbe temette” az újságírónőt a feltaláló

Az elsüllyedt tengeralattjáró tulajdonosa elismerte, meghalt Kim Wall.

Peter Madsen dán feltaláló azt mondta, meghalt a fiatal svéd újságírónő, akit utoljára augusztus 10-én este vele láttak a később rejtélyes módon elsüllyedt UC3 Nautilus fedélzetén a koppenhágai kikötőben. A világ legnagyobb házilagos gyártmányú tengeralattjárójának tulajdonosát másnap őrizetbe vették, gyilkosság gyanújával.

Madsen ügyvédje, Betina Hald Engmark azonban leszögezte: ügyfele nem ismerte be, hogy bűncselekményt követett volna el, a rendőrségnek bizonyítékkal is szolgált erről.

A védencem nem vallott be semmit, ártatlannak vallja magát az ellene felhozott vádakban

– idézte az ügyvédet hétfőn a BBC News.

A 46 éves hajó- és rakétakonstruktőr akkor azt állította, hogy az eltűntként keresett 30 éves svéd újságírónőt – aki róla és találmányairól készített riportot – partra tette a dán főváros kikötőjében még eltűnése estéjén.

Madsen újabb verziója szerint a tengeralattjárón olyan baleset történt, ami Kim Wall halálához vezetett, a holttestet pedig “a tengerbe temette” egy közelebbről még meg nem határozott helyen. 

A dán rendőrség szerint a 18 méter hosszú, 40 tonnás tengeralattjárót – amely a maga nemében a világ legnagyobbja volt, amikor kilenc éve vízre bocsátották – szándékosan süllyesztették el a Koge-öbölben. A járművet búvárok kutatták át, de a nő holttestét nem találták meg. A dán és svéd hatóságok most próbálják visszakövetni a tengeralattjáró utolsó útjának nyomvonalát és búvárok keresik az eltűnt riporternő holttestét. (mti)

Hová tűnt Kim Wall? Egy újságíró utolsó esete
Skandináv krimibe illő történet tartja izgalomban Dániát és Svédországot, amelynek során nyomtalanul eltűnt egy tényfeltáró riporter, miközben az őt vendégül látó feltaláló tengeralattjárója furcsa körülmények között elsüllyedt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik