Közélet
Péterfy Gergely (Péterfy Gergely)

Péterfy Gergelynek a Kádár-kor csatornaszagát idézi a közmédia

Az író elárulja azt is, szerinte melyik a legborzalmasabb mondat, ami már hét éve a fejünk fölött lebeg.

A parasztok úgy cselekedtek, amilyenné tettük őket: vadak voltak és kegyetlenek, mint a gyerekek. Borzalmas meséik gomolyogtak bennük, és ők úgy viselkedtek, mint a meséik szereplői. Úgy gondolkodtak, ahogy az eszüktől kitelt: eltántoríthatatlanul biztosak voltak abban, hogy a járványt kútmérgező zsidók, az urak és az orvosok okozták. Nem is történhetett volna másképp: egy ilyen horderejű esemény nem maradhatott magyarázat nélkül. A járvány önmagában nem volt elég csapás: ahogy a gyógymódok, úgy a magyarázatok is nagyobb bajt okoztak, mint maga a betegség.

Idézet a Kitömött barbárból. Péterfy Gergely a HVG-nek ugyanis azt mondja, regénye miatt került jobboldali össztűzbe, mert az sok szempontból tagadja az autokratikus, irracionális gondolkodást. Fekete mágiának, boszorkányságnak nevezi, hogy mintha a reformkori idegengyűlöletről szóló regénye idézte volna ide a menekülteket. (A regény Kazinczy Ferenc és Angelo Soliman barátságáról szól.)

Péterfy Gergely (Péterfy Gergely)
Mégsem kell az MTVA-nak a Kitömött barbár
Péterfy Gergely csodálkozik.

Most egy jelenben játszódó regényen dolgozik. Abban még borzalmasabb dolgok történnek, drukkol, hogy ne váljanak valóra.

Családját – dédapja Áprily Lajos, nagyapja Jékely Zoltán, nagyanyja Jancsó Adrienne. Apja Péterfy László szobrász, édesanyja magyartanár, húga Péterfy Bori, felesége Péterfy-Novák Éva író – hagyományos értelemben tartja polgári tradíciójúnak. A diktatúrákat, a tekintélyuralmat nem szeretik, és az utálat kölcsönös.   

Most, hogy újra Kádár-kor van, érdekes megfigyelni, hogy az ember miként alkalmazza a korabeli reflexeket. Ugyanazzal a mozdulattal kapcsoltam ki a közmédiát hat-hét éve, mint hajdan a nagyapám, amint felböffent a Kádár-kori csatornaszag, és ahogy ő akkor a Szabad Európára váltott, én azóta a német meg az osztrák rádiót hallgatom. A rendszerbe beálló irodalmi, politikai, közéleti, gazdasági kollaboránsokkal szembeni zsigeri ellenszenv is a régi.

Az interjúban nemcsak gyerekkori emlékeit, hanem – a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatójaként – azt is felidézi, hogy az Alexandra csődje után a kormány jelezte, nem akar belenyúlni piaci folyamatokba. Szerinte ez álságos, hiszen gigászi pénzeket ad Kerényi Imre Nemzeti Könyvtárára.

AppleMark
20 millióval lett drágább a Nemzeti Könyvtár, miután Bayer Zsolt is belekerült
A Nemzeti Könyvtár őszi köteteire 182,56 millió forintot fordítanak.

Kerényi Imre magyarázata, hogy eddig a liberálisok kapták a támogatást, de most fordult a kocka, számára egy családtörténeti könyvet idéz, amely szerint egy deportálás előtt álló zsidó asszonynak Imrédy Béla felesége azt mondta, “most mi jövünk”.

Ez a borzalmas mondat hét éve újra itt lebeg a fejünk fölött, egyre durvább következményekkel. Azt hiszem, ez a legsötétebb mondatok egyike.

Péterfy Gergely félig-meddig Máraival magyarázza a rendszerváltás kudarcát. 1940-80 között eltűnt az a társadalmi réteg, amellyel normális liberális demokráciát lehetett volna alakítani: a polgári tradíciót hordozó, nagyrészt kiirtott zsidóság, majd a felőrölt, disszidált keresztény polgárság.

A képzett értelmiség épp most megy el, mert rosszul érzi magát itthon. Marad a formátlan, alaktalan, tradíció nélküli embertömeg, és jöhet a Homo sovieticus, a putyinizálódás.

Péterfy Gergely Kisorosziban él (öt gyermeke van). A József Attila-díjas író, forgatókönyvíró, 2015-ben a Kitömött Barbárért megkapta az Aegon művészeti díjat, idén választották meg a Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatójává, jelenleg – Facebook-oldala szerint – e tisztségében tárgyal Kínában.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Creative Worker. Listen Music. Working. Ideas. Light Bulb. Glasses. Laptop. Comfortable. Project. Sit. Brainstorm. Young Guy. Businessman. Work. Office. Businesspeople. Workplace. Inspiration.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.