Közélet

Valami indok azért kellene egy iskolaigazgató kinevezéséhez

Így véget lehetne vetni a találgatásoknak.

Az utóbbi időben elszaporodó iskolaigazgató-cserék miatt a Nemzeti Pedagógus Kar azt javasolja, ezentúl a kinevezésnél a Klebelsberg Központ indokoljon is. A szervezet elnöke, Horváth Péter az InfoRádiónak azt mondta, tisztázni lehetne számos vitás ügyet, ha az elutasított pályázók szakmai érveket is kapnának.

A találgatások és a rossz érzések is elmúlnának, ha pontosan lehetne tudni, mi az elutasítások oka, ezért azt kértük, ne csak egy nemet, hanem egy rövid indoklást is kapjanak az igazgatói posztra pályázó pedagógusok.

A Pedagógusok Szakszervezete támogatja a javaslatot, amit egy jogorvoslati lehetőséggel is kiegészítene. Galló Istvánné elnök úgy véli: a nevelőtestületek tudnak releváns szakmai véleményt alkotni a jelöltekről.

A pályázó munkájáról, a beadott pályázatáról a tantestületnek van tapasztalata, illetve annak, aki meghallgatta, aki viszont a megbízást adja – államtitkár, miniszter -, nem ismeri személyesen a pályázót, ezért kellene figyelembe venni a tantestület véleményét. El kell hinni, hogy szakmai véleményt mondanak és bízni kellene bennük, hiszen együtt dolgozni is ők fognak.

Teljesen átírná az igazgatói kinevezések rendszerét Pukli István, aki a Tanítanék Mozgalomból kilépve Polgári Világ néven alapított pártot. Szerinte a tantestületek biztonságra törekszenek, nem tudnak elfogulatlan szakmai döntést hozni. Ő egy külső grémiumra bízná a döntést.

A 2011-es nemzeti köznevelési törvény tervezete még tartalmazott egy olyan kitételt, hogy egy igazgató legfeljebb két ciklust tölthet be, ezt azonban elsöpörte az igazgatói lobbi. Ennek meg kellene lennie, de nem a jelenlegi szisztéma szerint.

Az InfoRádió kereste az államtitkárságot és a Klebelsberg Központ sajtóosztályát is, de még nem kapott választ.

Jönnek az új igazgatók, mennek a diákok
A "szakszerű, jogszerű és politikamentes" döntések sokaknak a pártállami időket idézik.

Mint korábban megírtuk, egyre gyakoribb, hogy a tantestület, a szülői munkaközösség és olykor az önkormányzat akarata ellenére neveznek ki igazgatót egy-egy iskola élére. A háttérben sokszor felsejlik a politikai szál, de a hivatalos válasz mindig annyi volt, szakmai döntés született.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik