Belföld

Nem rossz ötlet a kötelező középiskolai felvételi a Pedagóguskar elnöke szerint

De szerinte ezt nem lehet arra használni, hogy a szakképzésbe tereljék a diákokat.

Nem rossz ötlet a Pedagóguskar elnöke szerint Lázár János felvetése a kötelező középiskolai felvételivel kapcsolatban, de nem ért egyet azzal, ha az a cél, hogy így tereljék át a diákokat a szakképzésbe.

Horváth Péter a Magyar Hírlapnak azt mondta, a miniszter elképzelésén csak akkor lehetne felháborodni, ha a mögöttes szándék a férőhelycsökkentés lenne, és olyan nehézségű feladatsorokat állítanának össze, hogy csak kevés diák tudja azokat teljesíteni.

A Pedagóguskar elnöke ésszerűnek tartja, hogy a gyengébb képességű gyerekek inkább valamilyen szakmát tanuljanak, de figyelmeztetett, hogy abban az életkorban még kevesen tudják eldönteni, mivel akarnak foglalkozni, a szakmát adó intézmények között nehéz az átjárás, a képzés pedig többe kerül az államnak. Szerinte még mindig jobb, ha a diák elvégez egy gimnáziumot, ahol szélesebb körű alapismereteket szerez, és érettségi után választ szakmát.

Horváth úgy fogalmazott, hogy a középiskolai felvételi kötelezővé tételét komoly előkészítő munkának kell megelőznie, de az elsődleges feladat, hogy meghatározzák, mi a gimnázium szerepe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik