Belföld

Jönnek az új igazgatók, mennek a diákok

A "szakszerű, jogszerű és politikamentes" döntések sokaknak a pártállami időket idézik.

A Budai Nagy Antal Gimnázium körüli kálváriával sokat foglalkoztunk, most egy névtelenséget kérő szülő azért kereste meg lapunkat, mert úgy vélte, ugyanaz történik a Szabó Lőrinc Két tannyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban, ami egykor náluk. Ezért – mint írta – érdemes tudni, mire számíthatnak a II. kerületi szülők, akik ugyanazt a sablonválaszt kapták, mint ők, vagyis szakszerű, jogszerű és politikamentes döntés született.

A szülő szerint ugyanakkor a Budai Nagy Antal Gimnáziumban már megtörtént, amitől korábban csak féltek, noha az elmúlt két évben az igazgató rácáfolhatott volna aggodalmaikra.

Egy év után – látva a szülők, hogy nem jó irányba mozdulnak a dolgok – elkezdték elvinni gyermekeiket az iskolából. Van olyan osztály ahonnan egyetlen év alatt elment a tanulók egynegyede. Több osztályt is az összevonás veszélye fenyeget az alacsony (20 fő alatti) létszám miatt.

Nagy nehezen sikerült tavaly egy helyettest találni a tantestületből, aki próbált közvetíteni az iskola vezetése és a nevelőtestület között, de egy év után lemondott, az idei tanév végén pedig elment az intézmény több tudományos fokozattal rendelkező, közkedvelt tanára, az egykori igazgatóhelyettes, akinek távozásával – a szülő szerint – pótolhatatlan űr maradt a tanári karban.

Kérdésünk ezután csak annyi: miért?

Néhány napja az RTL Híradónak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke a pártállami időkkel magyarázta a hirtelen iskolaigazgató-cseréket. Mendrey László arra reagált, hogy Budapest több iskolája mellett Makón, Algyőn és Keszthelyen is furcsa pályázatok, kinevezések voltak. A szülők több helyen is lázadtak, jelezték, hogy elviszik a gyereküket, de a hivatalos válasz mindig az volt, szakmai döntés született. A módszer valóban hasonlít a budaihoz, ahol a vezetőváltás ellen tüntető szülőknek köszönhetően megszületett az „igazgatómutyi” kifejezés.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az RTL Híradónak azt mondta, az EMMI úgy dönt kinevezésekről, emberekről, hogy a miniszter vagy államtitkára nem is találkozik a pályázóval. Néhány napja Galló Istvánné a Hír Tv-ben az egész eljárást embertelennek nevezte, hiszen olyan dönt a pályázatokról, aki nem is ismeri az igazgatókat.

Megváltozott az intézményvezetőnek a szerepe. A hatalom egy végrehajtót akar az intézmények élére, aki a központi utasítást egyértelműen, kérdés és fenntartás nélkül végre fogja hajtani és hajtatni a tantestülettel.

Galló Istvánné azt mondta, éppen ezért keresnek olyan embereket, akik maradéktalanul végrehajtják a központi utasításokat.

Kiemelt képünk illusztráció: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik