Belföld
Budapest, 2017. május 5.
Egy diák segít a díszítésben az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium diákjainak ballagása előtt a fővárosi oktatási intézményben 2017. május 5-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Jönnek az új igazgatók, mennek a diákok

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 07. 21. 13:09

A "szakszerű, jogszerű és politikamentes" döntések sokaknak a pártállami időket idézik.

A Budai Nagy Antal Gimnázium körüli kálváriával sokat foglalkoztunk, most egy névtelenséget kérő szülő azért kereste meg lapunkat, mert úgy vélte, ugyanaz történik a Szabó Lőrinc Két tannyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban, ami egykor náluk. Ezért – mint írta – érdemes tudni, mire számíthatnak a II. kerületi szülők, akik ugyanazt a sablonválaszt kapták, mint ők, vagyis szakszerű, jogszerű és politikamentes döntés született.

A szülő szerint ugyanakkor a Budai Nagy Antal Gimnáziumban már megtörtént, amitől korábban csak féltek, noha az elmúlt két évben az igazgató rácáfolhatott volna aggodalmaikra.

Egy év után – látva a szülők, hogy nem jó irányba mozdulnak a dolgok – elkezdték elvinni gyermekeiket az iskolából. Van olyan osztály ahonnan egyetlen év alatt elment a tanulók egynegyede. Több osztályt is az összevonás veszélye fenyeget az alacsony (20 fő alatti) létszám miatt.

Nagy nehezen sikerült tavaly egy helyettest találni a tantestületből, aki próbált közvetíteni az iskola vezetése és a nevelőtestület között, de egy év után lemondott, az idei tanév végén pedig elment az intézmény több tudományos fokozattal rendelkező, közkedvelt tanára, az egykori igazgatóhelyettes, akinek távozásával – a szülő szerint – pótolhatatlan űr maradt a tanári karban.

Kérdésünk ezután csak annyi: miért?

Néhány napja az RTL Híradónak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke a pártállami időkkel magyarázta a hirtelen iskolaigazgató-cseréket. Mendrey László arra reagált, hogy Budapest több iskolája mellett Makón, Algyőn és Keszthelyen is furcsa pályázatok, kinevezések voltak. A szülők több helyen is lázadtak, jelezték, hogy elviszik a gyereküket, de a hivatalos válasz mindig az volt, szakmai döntés született. A módszer valóban hasonlít a budaihoz, ahol a vezetőváltás ellen tüntető szülőknek köszönhetően megszületett az „igazgatómutyi” kifejezés.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az RTL Híradónak azt mondta, az EMMI úgy dönt kinevezésekről, emberekről, hogy a miniszter vagy államtitkára nem is találkozik a pályázóval. Néhány napja Galló Istvánné a Hír Tv-ben az egész eljárást embertelennek nevezte, hiszen olyan dönt a pályázatokról, aki nem is ismeri az igazgatókat.

Megváltozott az intézményvezetőnek a szerepe. A hatalom egy végrehajtót akar az intézmények élére, aki a központi utasítást egyértelműen, kérdés és fenntartás nélkül végre fogja hajtani és hajtatni a tantestülettel.

Galló Istvánné azt mondta, éppen ezért keresnek olyan embereket, akik maradéktalanul végrehajtják a központi utasításokat.

Kiemelt képünk illusztráció: MTI/Balogh Zoltán

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kállósemjén, 2018. január 17.
Rendőrök helyszínelnek egy ukrán lajstromjelű AN-2 típusú repülőgép mellett Kállósemjén határában 2018. január 17-én. A repülőgépen 11 bevándorló jutott be Magyarország területére január 15-én este. A rendőrök jelentős erőkkel, nyomkövető kutyák és hőkamerák segítségével terepkutatást végeztek, majd rövid időn belül elfogtak három afgán és nyolc vietnami állampolgárt, akiket őrizetbe vettek.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Megannyi rejtély övezi a migránsszállító repülőt

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.