Közélet

A CEU felszólította a kormányt, tegye azt, amit Brüsszel mond

24.hu
24.hu

2017. 05. 17. 16:50

Miután az Európai Parlament a Fidesz pártcsaládjához tartozó képviselők szavazatával is arról döntött, hogy Magyarországgal szemben javasolják a hetes cikkely szerinti eljárás előkészítését, a CEU közleményt adott ki.

Ebben azt írják, üdvözlik az EP döntését, amely többek között a Lex CEU visszavonását szorgalmazza, valamint felszólítja a magyar kormányt, hogy „függessze fel a felsőoktatási törvény módosításáról szóló törvényben foglalt valamennyi határidőt, haladéktalanul indítson tárgyalásokat a CEU-ért felelős egyesült államokbeli (New York állambeli) hatósággal egy olyan megállapodás elérése érdekében, amely garantálja az amerikai akkreditációval rendelkező diplomákat kiadó egyetem jövőbeli működését. Továbbá nyilvánosan vállaljon kötelezettséget arra, hogy az egyetem szabad intézményként Budapesten maradhat.

A CEU tehát felszólítja a magyar kormányt, hogy hallgasson európai partnereinek egyöntetű állásfoglalására, és kezdjen tárgyalásokat.

A szerda reggeli, kormánnyal folytatott egyeztetésről azt írták, sajnálatos módon a magyar kormány képviselői arról értesítették a CEU-t, hogy a minisztériumközi munkacsoportnak nincs mandátuma arra, hogy bármilyen kérdésről érdemi tárgyalásokat folytasson. A munkacsoport tagjai nem tudtak válaszolni a CEU által feltett kérdésekre azzal kapcsolatban, hogy hogyan lennének teljesíthetők a lex CEU-ban előírt feltételek. A munkacsoport arról tájékoztatta a CEU-t, hogy a megbízott tárgyaló, Altusz Kristóf kizárólag az Egyesült Államok hatóságaival fog megbeszéléseket folytatni.

Teljességgel elfogadhatatlan, hogy politikai célokból túszul ejtenek egy egyetemet 1440 diákjával és 980 oktatójával és dolgozójával együtt, mondta Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora.

Itt az idő, hogy a kormány hallgasson arra a világos üzenetre, amit az Európai Parlament, az Európai Bizottság, számos ország kormánya, egyetemek, szervezetek, kutatóintézetek és több ezer támogató fogalmazott meg Budapesten és szerte a világon.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.