Belföld

Pont a CEU-ügy kormányzati főtárgyalója hagyja ki a CEU-s tárgyalást?

A Népszava szerint szerdán ülnek tárgyalóasztalhoz a kormány delegáltjai és a Közép-európai Egyetem vezetői, hogy a lex CEU-ról egyeztessenek, de azt nem tudni, hogy kik képviselik majd a kormányzatot. A lap úgy értesült, hogy épp a CEU-s tárgyalások vezénylésére kinevezett Altusz Kristóf nem vesz majd részt az egyeztetésen.

Altusz Kristóf, a Külügyminisztérium európai és amerikai kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, és elvileg neki kellene tárgyalni az USA hatóságaival. A CEU mellett kiálló amerikai kormányzati illetékesek azonban már korábban jelezték: ez nem fog megtörténni.

Az üzenet szerint a magyar kormánynak az egyetemmel kell tárgyalni, nem velük.

Altusszal kapcsolatban Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese a Mandinernek azt mondta, hogy a kormány „bedobott egy nevet, akinek elvileg ez a reszortja, de nem hallottam róla, hogy felvette volna a kapcsolatot az amerikai hatóságokkal. Legalábbis én nem tudok róla, és szerintem tudnék, ha megpróbálta volna”.

Az amerikai hatóságokkal valóban nem sikerült felvenni a kapcsolatot, de a Külügyminisztérium szerint mégis sikeres Altusz tevékenysége, mert tárgyalást folytatott Malajzia és Thaiföld budapesti nagyköveteivel és az amerikai ügyvivővel.

Altusz a Fidesz-frakciótól érkezett a közigazgatásba: korábban az volt a feladata, hogy a fideszes képviselők számára közép- és hosszú távú straté­giákat dolgozzon ki, tárgyalásokat készítsen elő és koordinálja a parlamenti munkát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik