Közélet
German right-wing activist lawyer Horst Mahler waits for his verdict on March 11, 2009 at court in Potsdam, eastern Germany. Mahler was sentenced to five years and two months in prison for incitement of the people in several cases. This verdict came just two weeks after another verdict was spoken in Munich on February 25, 2009, in which Mahler was sentenced to six years in prison for calling the holocaust "the biggest lie in history".      AFP PHOTO    DDP/MICHAEL URBAN    GERMANY OUT

Orbán a nap vesztese, Magyarország a szélsőjobbosok gyülekezőhelye

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2017. 05. 16. 13:38

Korábban a témában:

Ahogyan hétfőn beszámoltunk róla, az Orbán-kormányhoz fordult politikai menedékjogért Horst Mahler, ismert német szélsőjobboldali, aktivista, akit holokaszttagadásért ítéltek el. Mahler a szélsőbaloldali eszméktől jutott el a fajgyűlöletig. A 81 éves ügyvédet hétfőn Sopronban tartóztatták le.

A Der Spigelbe Keno Verseck írt cikket arról, hogy mára Magyarország a keletről és nyugatról érkező szélsőjobboldaliak gyülekezőhelye lett. A szerző emlékeztetett: Orbán idén februárban, évértékelőjén menedéket kínált a “nyugati liberalizmus igazi áldozatainak”, tehát azoknak, akik a nyugati gondolatrendőrség, a túlzott politikai korrektség és az istentelenség elől menekülnének. A szerző szerint a korábbi szélsőbaloldali terrorista Mahler gyaníthatóan ezt a meghívást fogadta el.

Verseck úgy látja: a mostani menedékkérelem nem csak Mahlerről szól, hanem arról, hogy Magyarország már régen a hazai és külföldi szélsőjobboldaliak Eldorádójává vált. Nyugat-európai és amerikai szélsőségesek konferenciákat szerveznek Magyarországra, néhányan pedig ide is költöznek.

Bár a magyar kormány és Orbán Viktor kormányfő minduntalan azt állítják, hogy lépéseket tesznek a szélsőjobboldal ellen, valójában erről szó sincs

-teszi hozzá. Emlékeztet: Vona Gábor, a Jobbik elnöke hagyhatta jóvá Mario Rönsch, a körözött német fegyverkereskedő parlamenti beléptetését. Mint megírtuk, német lapok szerint a férfit közösség elleni uszítás és állam elleni bűncselekmények miatt körözi a német ügyészség, ám sem az Interpol, sem az Europol nyílt körözési listáján nincs rajta.

De Magyarországban látott potenciált Nick Griffin, a szélsőjobboldali British National Party (BNP) volt vezetője is, aki egy márciusi konferencián azt mondta, hogy Magyarország most egy remek központ, sok emigráns nacionalistával. Griffin abbéli reményét fejezte ki, hogy a magyar kormány befogadja a valódi menekülteket.

Verseck szerint a szélsőjobboldaliság már veszélyezteti államot és a nemzetbiztonságot, az országban pedig több paramilitáris szélsőjobboldali szervezet működik, amelyek akár fegyveres harcot hirdetnek az állam ellen, erőszakosan lépnek fel a romákkal és a migránsokkal szemben. Felidézi a tavaly októberi bőnyi rendőrgyilkosságot, mikor Győrkös István, a Nemzeti Arcvonal egyik alapítója megölte az NNI egyik kiérkező munkatársát. Verseck hozzáteszi: bár kiderült, hogy Győrkös az orosz katonai hírszerzéssel is kapcsolatban állt, amiről a magyar titkosszolgálatoknak is tudomásuk volt, a kormány azóta is hallgat arról, hogy miért nem tettek az ügyben semmit.

A nap vesztese: Orbán Viktor

A magyar miniszterelnököt nevezte meg a nap vesztesének Dirk Kurbjuweit, a Der Spiegel főszerkesztő-helyettese. Hírösszefoglalójában kiemeli: Orbánnak dűlőre kell jutnia Horst Mahlerrel, aki abban a nem teljesen abszurd reményben fordult hozzá, hogy Magyarországon majd megértik elképzeléseit. Felidézi, hogy egyszer meglátogatta Mahlert, aki zokniban fogadta őt. Szavai szerint most Orbánnak kell Mahler zokniügyeivel foglalkoznia, ennél jobbat pedig nem is érdemel.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.