Közélet

Orbán kezébe tette a sorsát a szélkakas neonáci

A magyar és a német sajtót is felbolygatta, hogy Horst Mahler, az ismert szélsőjobboldali aktivista menedékjogot kért Orbán Viktor miniszterelnöktől. A 81 éves egykori ügyvéd közleményben jelentette be, hogy Magyarországon folytatná életét. Mint írta,

május 12-én Orbán Viktorhoz, a magyar nép vezéréhez fordultam, hogy nyújtson nekem menedéket, mint politikai üldözöttnek. Az üldöztetés oka egyik művem, “A vándorlás vége – Gondolkodás Gilad Atmonról és a zsidóságról”.

A magyarázat végén hozzátette:

Bízva a magyar nép szabadságszeretetében, sorsomat  kormányuk kezébe teszem.

Mahler utoljára egy április 9-ei videóban szólalt meg nyilvánosan. Akkor azt mondta: az ellene hozott ítélet minden jogi alapot nélkülöz, pusztán politikai jellegű, ezért egy “befogadó, szuverén államban” kér menedékjogot. Bár Mahlernek 2018-ig tízéves, tucatnyi alkalommal elkövetett uszítás elkövetése miatt kiszabott börtönbüntetését kellene töltenie, 2015-ben súlyos betegsége miatt szabadlábra helyezték, azóta tulajdonképpen szabad emberként él. Mahler cukorbeteg, egyik lábát térdtől lefelé amputálni kellett. A német sajtó azonban nehezményezte, hogy bár súlyos betegsége miatt könnyítést kapott, arra nem volt rest, hogy tekintetét újfent a neonácik felé fordítsa. Annyira, hogy a Die Zeit cikke egy antiszemita YouTube-csatornára feltöltött, idén januárban rögzített felvételt említ, amelyen Mahler arról értekezik, hogy

a zsidóság valójában az ellenség

, illetve hogy a zsidóság célja mindig is a többi nép elpusztítása, rabszolgaságba döntése volt, erről pedig még most sem tettek le.

Fotó:Europress/AFP/JENS SCHLUETER

Szavai annak fényében nem meglepőek, hogy a Brandenburgi Legfelsőbb Bíróság előre figyelmeztetett: további, az eddigi bűncselekményekhez hasonló megmozdulások várhatóak Mahlertől a férfi megszilárdult, kriminalisztikus személyiségstruktúrája miatt.

Szélsőbalról szélsőjobbra

De ki is az a Horst Mahler, aki Németországot veszélyesnek, míg Magyarországot szabadságszeretőnek és biztonságosnak látja? A kérdést nehéz megválaszolni: Mahler a politikai paletta majd’ minden szegletében járt már. Az biztos, hogy amit ő politikai üldöztetésként jellemez, azt a német jog antiszemita propaganda terjesztéseként szankcionálja.

Az ideológiaszédelgő aktivista 1936-ban, a sziléziai Haynauban született, középosztálybeli családjával 1945-ben Naumburg an der Saale-ba menekültek a Vörös Hadsereg elől. Kevesebb, mint egy évet töltöttek itt, majd Dessauba költöztek. 1949-ben Mahler fanatikus antiszemita, náci apja öngyilkosságot követett el Nyugat-Berlinben. Három gyereket hagyott árván. Horst Mahler az 1950-es években itt, Nyugat-Berlinben kezdett el jogot hallgatni. Ekkor még baloldali elveket vallott: a joggal a Német Szociáldemokrata Párt tagjaként ismerkedett, mígnem  a Szocialista Német Diákszövetségben betöltött alapítói tisztsége miatt ki nem zárták. Az egyetemi évek után egy ügyvédi irodában dolgozott, majd elsősorban a kis- és középvállalkozásokkal foglalkozó saját praxist alapított.

Ebben az időszakban már a parlamenten kívüli ellenzéket támogatta, a Rudi Dutschke-féle nyugatnémet baloldali diákcsoportosulás mögé állt be. A szélsőséges baloldali elveket valló Dutschke elleni lázadást követő lázongásokban részt vett, majd a diákszervezetekből kinőtt, neomarxista Vörös Hadsereg Frakció nevű baloldali terrorszervezet alapítójaként vált ismertté. 1970-ben  tíz hónap börtönbüntetésre és 75 ezer márka megfizetésére ítélték különböző bűncselekmények miatt. Mahler a Vörös Hadsereg Frakció több, szintén elítélt tagjával Jordániába menekült, ahol palesztin gerilláktól fegyveres kiképzést kapott. Még ebben az évben őrizetbe vették Berlinben, egy névtelen bejelentés nyomán. 1974-ben 12 év börtönbüntetésre ítélték bankrablás, bűnszervezet alapítása és a bűnszervezetben való részvétel miatt. Ügyvédi engedélyét visszavonták, 1980-ig volt a rácsok mögött, védője, a későbbi német kancellár segítségével sikerült elérni, hogy 1988-tól folytathassa ügyvédi tevékenységét.

Ekkor, a börtönévek alatt fordult el a radikális baloldali szervezettől.

Fotó:Europress/Getty Images/Miguel Villagran

Nem csoda: fogvatartása idején olyan politikai teoretikusok látogatták, mint Iring Fetscher és Günter Rohrmoser. Utóbbi 70. születésnapján, 1997. december 1-jén Mahler már arról beszélt, hogy Németországot megszállták, a német államnak ki kell szabadulnia az adósság szorításából és újjá kell építenie nemzeti identitását. Mahler egészen 1998-ig csak csekély szerepet játszott a közéletben, mikoris a Junge Freiheit nevű szélsőjobboldali lapba írt “Második kőkorszak” című cikkében megmagyarázta új, az addigiaktól jelentősen eltérő nézeteit. Mahler azóta antiszemita nézeteinek spirituális dimenzióját hangsúlyozza. Szavai szerint

Isten és ember egysége a nép közösségében mutatkozik meg, a szabad és magabiztos német népben. Ez zsidó princípiumnak, illetve annak evilági megjelenésének, a kufároknak az elutasítása.

2000-ben szó sem volt homályos célozgatásról vagy sprituális mellébeszélésről: Mahler bejelentette, hogy csatlakozott a nacionalista, a Német Birodalmi Párt kvázi örököseként létrehozott Német Nemzeti Demokratikus Párthoz (NPD). 2001-ben a német kormány gyűlöletbeszéd terjesztésének vádjával kísérletet tett a párt betiltására, Mahler jogi képviselőként védte a szervezetet. Sikeresen. 2003-ban, miután a bíróság visszautasította az NPD tilalmára vonatkozó kérést, Mahler kilépett a pártból.  Azóta a holokauszttagadás egyik vezető személyiségévé vált, tevékenységét számos per és elmarasztaló ítélet kíséri, nyilvános karlendítéseit rendre közfelháborodás követi.

Horst Mahler 1971-ben , miután felmentették a terrorizmus vádja alól .
Ekkor még a szélsőbaloldali Baader-Meinhof csoport tagjaként.
Fotó:Keystone/Getty Images

2009. február 21-én egy müncheni bíróság hat év letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Az ítélet kihirdetésekor a bíró azt mondta: Mahler bizonyítottan alkalmatlan az újrakezdésre, az átformálásra, nacionalista kirohanásait meg kell állítani. 2009. március 11-én a potsdami bíróság a 73 éves Mahlert további öt év börtönre ítélte holokausztagadás és a náci háborús bűnök bagatellizálása miatt. A szökés kockázata miatt azonnal börtönbe került, csak a már említett, súlyos betegsége miatt engedték ki, 2015-ben.

Most Magyarország az a hely, ahol el tudja képzelni a folytatást. Igaz, a Mitteldeutsche Zeitung szerint szinte teljesen lehetetlennek tartja, hogy kérése meghallgatásra talál. Sőt: A Der Spiegel információi szerint Mahlert letartóztatták Magyarországon, viszont hozzáteszik, Budapestről ezt a hírt még nem erősítették meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik