Közélet
German right-wing activist lawyer Horst Mahler waits for his verdict on March 11, 2009 at court in Potsdam, eastern Germany. Mahler was sentenced to five years and two months in prison for incitement of the people in several cases. This verdict came just two weeks after another verdict was spoken in Munich on February 25, 2009, in which Mahler was sentenced to six years in prison for calling the holocaust "the biggest lie in history".   AFP PHOTO  DDP/MICHAEL URBAN  GERMANY OUT

Orbán kezébe tette a sorsát a szélkakas neonáci

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2017. 05. 15. 15:33

Korábban a témában:

A magyar és a német sajtót is felbolygatta, hogy Horst Mahler, az ismert szélsőjobboldali aktivista menedékjogot kért Orbán Viktor miniszterelnöktől. A 81 éves egykori ügyvéd közleményben jelentette be, hogy Magyarországon folytatná életét. Mint írta,

május 12-én Orbán Viktorhoz, a magyar nép vezéréhez fordultam, hogy nyújtson nekem menedéket, mint politikai üldözöttnek. Az üldöztetés oka egyik művem, “A vándorlás vége – Gondolkodás Gilad Atmonról és a zsidóságról”.

A magyarázat végén hozzátette:

Bízva a magyar nép szabadságszeretetében, sorsomat  kormányuk kezébe teszem.

Mahler utoljára egy április 9-ei videóban szólalt meg nyilvánosan. Akkor azt mondta: az ellene hozott ítélet minden jogi alapot nélkülöz, pusztán politikai jellegű, ezért egy “befogadó, szuverén államban” kér menedékjogot. Bár Mahlernek 2018-ig tízéves, tucatnyi alkalommal elkövetett uszítás elkövetése miatt kiszabott börtönbüntetését kellene töltenie, 2015-ben súlyos betegsége miatt szabadlábra helyezték, azóta tulajdonképpen szabad emberként él. Mahler cukorbeteg, egyik lábát térdtől lefelé amputálni kellett. A német sajtó azonban nehezményezte, hogy bár súlyos betegsége miatt könnyítést kapott, arra nem volt rest, hogy tekintetét újfent a neonácik felé fordítsa. Annyira, hogy a Die Zeit cikke egy antiszemita YouTube-csatornára feltöltött, idén januárban rögzített felvételt említ, amelyen Mahler arról értekezik, hogy

a zsidóság valójában az ellenség

, illetve hogy a zsidóság célja mindig is a többi nép elpusztítása, rabszolgaságba döntése volt, erről pedig még most sem tettek le.

photo taken 08 June 2002 shows German far-right activist Horst Mahler during a far-right demonstration in Leipzig. German state authorities said 25 July 2003 they have moved to block Malher from traveling to the former Nazi death camp Auschwitz, where he planned to hold a rally to deny the Holocaust.
Fotó:Europress/AFP/JENS SCHLUETER

Szavai annak fényében nem meglepőek, hogy a Brandenburgi Legfelsőbb Bíróság előre figyelmeztetett: további, az eddigi bűncselekményekhez hasonló megmozdulások várhatóak Mahlertől a férfi megszilárdult, kriminalisztikus személyiségstruktúrája miatt.

Szélsőbalról szélsőjobbra

De ki is az a Horst Mahler, aki Németországot veszélyesnek, míg Magyarországot szabadságszeretőnek és biztonságosnak látja? A kérdést nehéz megválaszolni: Mahler a politikai paletta majd’ minden szegletében járt már. Az biztos, hogy amit ő politikai üldöztetésként jellemez, azt a német jog antiszemita propaganda terjesztéseként szankcionálja.

Az ideológiaszédelgő aktivista 1936-ban, a sziléziai Haynauban született, középosztálybeli családjával 1945-ben Naumburg an der Saale-ba menekültek a Vörös Hadsereg elől. Kevesebb, mint egy évet töltöttek itt, majd Dessauba költöztek. 1949-ben Mahler fanatikus antiszemita, náci apja öngyilkosságot követett el Nyugat-Berlinben. Három gyereket hagyott árván. Horst Mahler az 1950-es években itt, Nyugat-Berlinben kezdett el jogot hallgatni. Ekkor még baloldali elveket vallott: a joggal a Német Szociáldemokrata Párt tagjaként ismerkedett, mígnem  a Szocialista Német Diákszövetségben betöltött alapítói tisztsége miatt ki nem zárták. Az egyetemi évek után egy ügyvédi irodában dolgozott, majd elsősorban a kis- és középvállalkozásokkal foglalkozó saját praxist alapított.

Ebben az időszakban már a parlamenten kívüli ellenzéket támogatta, a Rudi Dutschke-féle nyugatnémet baloldali diákcsoportosulás mögé állt be. A szélsőséges baloldali elveket valló Dutschke elleni lázadást követő lázongásokban részt vett, majd a diákszervezetekből kinőtt, neomarxista Vörös Hadsereg Frakció nevű baloldali terrorszervezet alapítójaként vált ismertté. 1970-ben  tíz hónap börtönbüntetésre és 75 ezer márka megfizetésére ítélték különböző bűncselekmények miatt. Mahler a Vörös Hadsereg Frakció több, szintén elítélt tagjával Jordániába menekült, ahol palesztin gerilláktól fegyveres kiképzést kapott. Még ebben az évben őrizetbe vették Berlinben, egy névtelen bejelentés nyomán. 1974-ben 12 év börtönbüntetésre ítélték bankrablás, bűnszervezet alapítása és a bűnszervezetben való részvétel miatt. Ügyvédi engedélyét visszavonták, 1980-ig volt a rácsok mögött, védője, a későbbi német kancellár segítségével sikerült elérni, hogy 1988-tól folytathassa ügyvédi tevékenységét.

Ekkor, a börtönévek alatt fordult el a radikális baloldali szervezettől.

MUNICH, GERMANY - JANUARY 12: Right-wing extremist Horst Mahler puts documents onto a desk prior to his trial at the country court on January 12, 2009 in Munich, Germany. Mahler is accused of sedition. (Photo by Miguel Villagran/Getty Images)
Fotó:Europress/Getty Images/Miguel Villagran

Nem csoda: fogvatartása idején olyan politikai teoretikusok látogatták, mint Iring Fetscher és Günter Rohrmoser. Utóbbi 70. születésnapján, 1997. december 1-jén Mahler már arról beszélt, hogy Németországot megszállták, a német államnak ki kell szabadulnia az adósság szorításából és újjá kell építenie nemzeti identitását. Mahler egészen 1998-ig csak csekély szerepet játszott a közéletben, mikoris a Junge Freiheit nevű szélsőjobboldali lapba írt “Második kőkorszak” című cikkében megmagyarázta új, az addigiaktól jelentősen eltérő nézeteit. Mahler azóta antiszemita nézeteinek spirituális dimenzióját hangsúlyozza. Szavai szerint

Isten és ember egysége a nép közösségében mutatkozik meg, a szabad és magabiztos német népben. Ez zsidó princípiumnak, illetve annak evilági megjelenésének, a kufároknak az elutasítása.

2000-ben szó sem volt homályos célozgatásról vagy sprituális mellébeszélésről: Mahler bejelentette, hogy csatlakozott a nacionalista, a Német Birodalmi Párt kvázi örököseként létrehozott Német Nemzeti Demokratikus Párthoz (NPD). 2001-ben a német kormány gyűlöletbeszéd terjesztésének vádjával kísérletet tett a párt betiltására, Mahler jogi képviselőként védte a szervezetet. Sikeresen. 2003-ban, miután a bíróság visszautasította az NPD tilalmára vonatkozó kérést, Mahler kilépett a pártból.  Azóta a holokauszttagadás egyik vezető személyiségévé vált, tevékenységét számos per és elmarasztaló ítélet kíséri, nyilvános karlendítéseit rendre közfelháborodás követi.

1971: Former solicitor Horst Mahler after being acquitted of freeing arrested terrorists. With him are Irene Goergens, left, and Ingrid Schubert, centre, members of the East German underground organisation the Baader-Meinhof Group. (Photo by Keystone/Getty Images)
Horst Mahler 1971-ben , miután felmentették a terrorizmus vádja alól .
Ekkor még a szélsőbaloldali Baader-Meinhof csoport tagjaként.
Fotó:Keystone/Getty Images

2009. február 21-én egy müncheni bíróság hat év letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Az ítélet kihirdetésekor a bíró azt mondta: Mahler bizonyítottan alkalmatlan az újrakezdésre, az átformálásra, nacionalista kirohanásait meg kell állítani. 2009. március 11-én a potsdami bíróság a 73 éves Mahlert további öt év börtönre ítélte holokausztagadás és a náci háborús bűnök bagatellizálása miatt. A szökés kockázata miatt azonnal börtönbe került, csak a már említett, súlyos betegsége miatt engedték ki, 2015-ben.

Most Magyarország az a hely, ahol el tudja képzelni a folytatást. Igaz, a Mitteldeutsche Zeitung szerint szinte teljesen lehetetlennek tartja, hogy kérése meghallgatásra talál. Sőt: A Der Spiegel információi szerint Mahlert letartóztatták Magyarországon, viszont hozzáteszik, Budapestről ezt a hírt még nem erősítették meg.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.