Közélet
Budapest, 2016. augusztus 18.
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) átadja a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést Bayer Zsolt írónak, újságírónak, szerkesztőnek, a Magyar Hírlap munkatársának az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a Pesti Vigadó dísztermében tartott ünnepségen 2016. augusztus 18-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Parlament előtt “a lex Bayer”

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 05. 16. 10:49

A törvényjavaslat hivatalos címe ez:

A Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvénynek az állami kitüntetések visszavonhatóságához szükséges módosításáról.

Az LMP a közbeszéd megreformálása után most egy olyan paragrafussal egészítené ki a törvényt, amely alapján az állami kitüntetést

vissza kell vonni attól, aki arra érdemtelenné vált.

A visszavonásra az adományozásra és annak előkészítésére vonatkozó hatásköri és eljárási szabályokat kell megfelelően alkalmazni.

Az ellenzéki politikusok szerint javaslatuk hiánypótló, egyszerűen csak visszatér a korábbi (2008 és 2011 közötti) szabályozáshoz. Azt nem részletezik, mely esetben kell érdemtelennek tekinteni a kitüntetettet. Ugyanakkor mivel a visszavonásra is az adományozásra vonatkozó hatásköri és eljárási szabályok érvényesek, így a kitüntetés visszavonása is előterjesztéshez, ellenjegyzéshez kötött elnöki döntés lenne.

Korábban Berkecz Balázs (Együtt) a kormányt szólította fel, hogy haladéktalanul teremtse meg a lehetőségét, hogy visszavonható legyen a Bayer Zsoltnak adományozott lovagkereszt. (Korábban a publicista azt ígérte, visszafogottabb lesz, a kitüntetés után nem lesz több trágárság.)

Mint korábban megírtuk, a törvény jelenleg nem ismeri hivatalosan sem az állami kitüntetés visszaadását, sem visszavonását. Azok nevét sem törölték, akik visszaküldték Bayer Zsolt miatt a korábban megítélt lovagkeresztet. Jogilag 2011 előtt sem voltak visszaadhatóak a kitüntetések, de a visszavonásra volt lehetőség, erre a kormányfő tehetett javaslatot, amit a köztársasági elnöknek kellett jóváhagynia.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.