Közélet

Parlament előtt “a lex Bayer”

A törvényjavaslat hivatalos címe ez:

A Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvénynek az állami kitüntetések visszavonhatóságához szükséges módosításáról.

Az LMP a közbeszéd megreformálása után most egy olyan paragrafussal egészítené ki a törvényt, amely alapján az állami kitüntetést

vissza kell vonni attól, aki arra érdemtelenné vált.

A visszavonásra az adományozásra és annak előkészítésére vonatkozó hatásköri és eljárási szabályokat kell megfelelően alkalmazni.

Az ellenzéki politikusok szerint javaslatuk hiánypótló, egyszerűen csak visszatér a korábbi (2008 és 2011 közötti) szabályozáshoz. Azt nem részletezik, mely esetben kell érdemtelennek tekinteni a kitüntetettet. Ugyanakkor mivel a visszavonásra is az adományozásra vonatkozó hatásköri és eljárási szabályok érvényesek, így a kitüntetés visszavonása is előterjesztéshez, ellenjegyzéshez kötött elnöki döntés lenne.

Korábban Berkecz Balázs (Együtt) a kormányt szólította fel, hogy haladéktalanul teremtse meg a lehetőségét, hogy visszavonható legyen a Bayer Zsoltnak adományozott lovagkereszt. (Korábban a publicista azt ígérte, visszafogottabb lesz, a kitüntetés után nem lesz több trágárság.)

Mint korábban megírtuk, a törvény jelenleg nem ismeri hivatalosan sem az állami kitüntetés visszaadását, sem visszavonását. Azok nevét sem törölték, akik visszaküldték Bayer Zsolt miatt a korábban megítélt lovagkeresztet. Jogilag 2011 előtt sem voltak visszaadhatóak a kitüntetések, de a visszavonásra volt lehetőség, erre a kormányfő tehetett javaslatot, amit a köztársasági elnöknek kellett jóváhagynia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik