Belföld

Bayer-, Szilágyi-ügy – lépett az LMP

A párt megreformálná a közbeszédet.

Az LMP-frakciója politikai nyilatkozatot kezdeményezett az eldurvuló közbeszéd elutasításáról, amihez az összes képviselő csatlakozását várja – tudatta Szél Bernadett társelnök-frakcióvezető. Mint írta, mára drasztikusan romlott a közbeszéd színvonala:

állandósultak a fenyegetések, az uszítások és a gyűlöletkeltés.

Az LMP azt várja minden parlamenti párttól, hogy lépjen túl a felelősök keresésén, koncentráljon a megoldásra, amelyhez azzal akar hozzájárulni azzal, hogy benyújtott egy politikai nyilatkozatot, amelynek elfogadásával a pártok elkötelezhetik magukat a politikai viták erőszaktól és gyűlölettől mentes lefolytatása mellett.

A párt szeretné, ha az Országgyűlés egységesen kiállna a politikai kultúra normalizálásáért, a pártok elismernék, hogy kiemelkedő szerepük van a politikai kultúra színvonalának alakításában, és vállalnák, hogy ezen felelősség tudatában folytatják le a vitákat a jövőben. 

Az LMP levélben kér fel minden frakciót a nyilatkozat támogatására, mert tisztában van azzal, hogy a nyilatkozat csak egységes támogatás esetén jelenthet valódi előrelépést.

Az LMP politikai nyilatkozata – egyebek mellett – magától értetődőnek nevezi, hogy

semmilyen politikai nézetkülönbség nem igazolhatja a gyűlöletkeltést célzó, a politikai ellenfelek emberi minőségét semmibe vevő, illetve a bármely politikai szereplő vagy társadalmi csoport elleni erőszakra felhívó politikai kommunikációt.

Pártok felett álló érdeknek tartja a politikai ellenfelek emberi méltóságát tiszteletben tartó közbeszédet, olyan politikai kultúra kialakítását, amely egymás tiszteletén, a politikai vélemények létezésének elfogadásán és a viták gyűlölködéstől és gyűlöletkeltéstől mentes lefolytatásán alapul.

Az LMP azért él a parlamenti gyakorlatban ritkán alkalmazott politikai nyilatkozat eszközével, mert pártok felett álló ügynek tekinti a gyűlöletmentes, erőszakmentes közbeszédet.
Sajnálatosnak tartja, hogy a politikai kommunikáció eldurvulása a 2018-as parlamenti választás előtt egy évvel olyan szintre jutott, hogy ezt már deklarálni kell, mert nem magától értetődő.

A nyilatkozatban rögzített, ideológiai tartalmat szándékosan mellőző, az alkotmányos
hagyományainkból közvetlenül következő elvek egyfajta politikai minimumot jelenítenének meg,
amihez a következő viharos időkben is tartani képesek magukat a pártok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik