Közélet
Bayer Zsolt (Array)

Vissza lehet küldeni, de nem lehet megszabadulni a Lovagkereszttől

24.hu
24.hu

2016. 08. 22. 19:15

A törvény nem ismeri az állami kitüntetés visszaadását vagy visszavonását.

Éppen visszaküldhetik kitüntetésüket azok, akik korábban megkapták a Lovagkeresztet, de nem akarnak Bayer Zsolttal egy körben lenni, a nevüket viszont nem fogják törölni a kitüntetettek listájáról – tudta meg az Index.

Már negyvenen jelezték, hogy nem akarják megtartani a kitüntetést, csakhogy a törvény nem ejt szót az állami díjak visszaadásáról vagy visszavonásáról, hiába küldik el postán a lovagkereszteket az államfői hivatalnak. Erre a törvényalkotók szándékosan nem adtak lehetőséget, 2011-ben a KDNP-s Rubovszky György maga mondta az állami kitüntetéseket szabályozó törvény vitájában, hogy ez „parttalan vitákat és értelmetlen oda-visszavágásokat” eredményezne.

Idén májusban Semjén Zsolt is azt mondta, hogy a kitüntetésekről szóló törvényben alapvető szempontja, hogy az elismeréseket nem lehet visszavonni és nem lehet posztumusz odaítélni.

Jogilag a 2011-es törvény előtt sem voltak visszaadhatók a kitüntetések, de visszavonásra volt lehetőség. Ha valaki írt a miniszterelnöknek egy levelet, vagy a hivatal úgy ítélte meg, hogy a kitüntetett érdemtelen a díjra, a kormányfő javaslatot tehetett a díj visszavonására, amit aztán a köztársasági elnöknek kellett jóváhagynia.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.