Közélet

Mészáros luxusüdülője kiszorította a helyieket a bicskei tótól

Még 2014-ben került Mészáros Lőrinc egyik mezőgazdasági cégéhez, a Búzakalász 66 Kft.-hez egy Bicske melletti terület. A felcsúti polgármester szépen kipofozta a bicskei tavat, ahol luxuskörülmények közt pihenhet, a környékbeliek azonban ma már nem járhatnak a tóhoz – írta meg a Magyar Narancs.

Mészáros érdekeltsége a csődbe ment Oak Valley Ingatlanforgalmazó és Fejlesztő Kft.-től vásárolta meg az óriási, Alcsútdoboz és Bicske között fekvő ingatlanegyüttest. A helyszínre Budapest Gate Golf & Country Club néven golfközpont, üdülőfalu és lakások építését tervezte a 2008-as gazdasági válságban elvérzett ingatlanfejlesztő. A felszámolásban 170 hektárnyi területet hirdettek meg, ennek a része az a 45 hektár is, amit Mészárosék megvettek. A Búzakalász 66 Kft. tulajdonába került és körbekerített területen van a helyiek által Erőmű-tóként emlegetett vízfelület, ami ugyan korábban is magánterület volt, a környékbeliek mégis gyakran látogatták, sőt: egy horgászegyesület is működött a tónál a tulajdonos engedélyével.

Ennek az idilli állapotnak vetett véget a felcsúti polgármester érkezése: a kirándulók és a horgászok is kiszorultak a tótól.

Mivel a birtok belterület, amikor Mészáros cége lett 2014-ben a tulajdonos, elvileg telekadót is kellett fizetnie, az atv.hu korábbi információi szerint a felcsúti polgármester érkezése után nem sokkal a bicskei önkormányzat eltörölte a rendelkezést, így 2015. január elsejétől a négyzetméterenkénti 50 forintnyi – hektáronként 500 ezer forint – adókötelezettség megszűnt – emlékeztet a cikk.

A lap munkatársai ottjártukkor többször botlottak feltűnő autókba, ám hiába próbálkoztak, sosem jutottak a kerítésen belülre, mivel a főbejáratnál állandó biztonsági szolgálat működik.

A területen nagy változások történtek az elmúlt években:

  • a tó mellett épült két nagy, impozáns faház egy-egy erkéllyel,
  • házakhoz műút vezet, és nem messze található egy fedett rész, ahol például sütögetni is lehet
  • a tó medrét kitakaríthatták, a part közvetlen környezetét is csinosították
  • a gát melletti zsilipet felújították, illetve átépítettek két tó melletti házat, amelyek eddig is ott voltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik