Belföld

A magyar milliárdosok szeretik a mezőgazdaságot

Meszaros-Lorinc(210x140).jpg (Mészáros Lőrinc)
Meszaros-Lorinc(210x140).jpg (Mészáros Lőrinc)

A Napi.hu 100 leggazdagabb magyar listájának első 30 helyezettjéből nyolcan foglalkoznak teljes egészében vagy részben mezőgazdasággal – derül ki a Világgazdaság összeállításából. Csányi Sándor OTP-vezér nem csak a leggazdagabb magyar, de a legnagyobb agrárbirodalmat is a magáénak tudhatja: a Bonafarm Zrt. 175 milliárd forint konszolidált árbevételt ért el, de hozzá tartozik a Kite ZRT. és az MCS Vágóhíd Zrt. is.

A nemzet gázszerelője, a listán 5. helyezett Mészáros Lőrinc portfoliója kicsit szerényebb, de csak a Hidasháti Mezőgazdasági Zrt. saját tőkéje 1,5 milliárd forint. Valamint az olyan régi cégek, mint a Búzakalász 66 Felcsút Kft., vagy az Aranykorona Zrt., mellett újabb szerzeményekkel is büszkélkedhet, mint a Dereszla Kft. és a Henye Borászat Kft.

Zsugorodott a birodalma Simicska Lajos – Nyerges Zsolt párosnak, valamint Leisztinger Tamásnak is. Ugyan az előbbiekhez köthető Mezort Zrt., Sárvári Mezőgazdasági Zrt., a Szombathelyi és a Lajta-Hanság Mezőgazdasági Zrt. még mindig 26 ezer hektáron gazdálkodik, a földjeik egy részét az állami földárverések után bérelniük kell. A 2016 elején még 20 ezer hektáron gazdálkodó Leisztinger több mezőgazdasági vállalkozását eladta, a hozzá köthető területek nagysága 10 ezer hektár körül van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik