Közélet
Budapest, 2016. július 2.
Résztvevõk a 21. Budapest Pride felvonuláson, az Andrássy úton 2016. július 2-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

„A kormány nagyobb mértékben homofób, mint a magyar társadalom”

24.hu
24.hu

2017. 05. 09. 16:24

Korábban a témában:

LMBTQ, folytathatnánk, XYZ, ki tudja, milyen rövidítések és szavak mögött mi van, az nem is érdekes, agyament őrültség

fejtegette Soltész Miklós hétfőn a parlamentben. A KDNP-s politikus anyák napja alkalmából szólalt fel, és beszélt a női szerepekről , továbbá a genderelméletről is.

Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője Soltész megszólalásával kapcsolatban elmondta, az LMBTQ elnevezés körülbelül félmillió magyart érint. Szerinte

a kormány nagyobb mértékben homofób, mint a magyar társadalom,

hiszen egy nemrég megjelent kutatás szerint a magyarok 60 százaléka az egyenlő jogok pártján áll.

Nemrég, miután Fekete-Győr András, a Momentum elnöke arról beszélt, az azonos nemű párok házasságának lehetőségét ugyanolyan fontosnak tartja, mint a határvédelmet, nem kellett sokat várni az ifjú kereszténydemokraták reakciójára. Közleményükben azt írták:

Bebizonyosodott, hogy Fekete-Győr András is csak a meleglobbi embere.

Akadt is, aki az elmúlt időszak kormányzati kommunikációjától besokallt: Lukácsi Katalin a CEU-ügy miatt lépett ki a KDNP-ből. Ő így reagált az ifjú kereszténydemokraták meleglobbizós vádjaira:

A katolikus katekizmusban pontosan le van írva (és abban döntően minden keresztény felekezet egyetért), hogy a keresztény emberképből fakadóan miként vélekedik az egyház a házasságról. De. Meleglobbiról és agresszív törpe kisebbségről nincs szó a katekizmusban.

Budapest, 2015. július 11.
Ellentüntetõk a 20. jubileumi Budapest Pride felvonulás útvonalán, a Duna-parton 2015. július 11-én.
MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Fotó: MTI

A KDNP persze minden alkalmat megragad, hogy közzétegye homofób véleményét. Még februárban derült ki, hogy a párt képviselői egész Európában betiltanák a melegházasságot: Harrach Péter frakcióvezető és Rétvári Bence alelnök aláírta az Anya, apa, gyerekek elnevezésű európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtő ívét.

Ennek lényege az volt, hogy az EU a közös döntésekben “a tagállamok közös nevezőjére épülő házasság- és családfogalmakat használja”, azaz azt, hogy a házasság egy férfi és egy nő között köttetik, és a család házasságra és/vagy szülő-gyermek kapcsolatra épül. A kezdeményezők úgy gondolták, hogy

a házasság egy férfi és egy nő közössége, a család házasságon, illetve leszármazáson alapul.

Csakhogy hiába akarták akkora lendülettel megállítani a melegházasságot, mint Brüsszelt, már másnap kiderült, hogy a Harrachék által aláírt ív már régen lejárt. A projekt honlapjáról gyorsan kiderült, hogy az aláírásgyűjtés 2016. december 11-én lezárult, így az idén februári aláírással kicsit elkéstek a KDNP-s politikusok.

A melegellenes kiállásokból a legtöbb minden évben a Budapest Pride idején érkezik, így volt ez tavaly is, amikor a KDNP közleményében azt írta, a Pride provokál, ráadásul

a minden évben jelentkező LMBT-rendezvény szervezői, akik évről-évre egyre több betűvel is rendelkeznek, nehogy valakit megsértsenek, hogy kimarad a felsorolásból, az elfogadást, toleranciát hirdetik.

De persze azért nem csak az elmúlt időszakra jellemzőek a pártok homofób megnyilvánulásai. Néhány példa a múltból:

 • a fideszes Ékes Ilona 2009-ben azt mondta, a homoszexualitás betegség, amiből ugyan ki lehet gyógyulni, de mások is megfertőzhetőek vele,
 • Tarlós István 2015-ben visszataszítónak nevezte a Pride-ot.
Budapest, 2016. július 2.
A 21. Budapest Pride felvonulás résztvevõi a Kossuth téren 2016. július 2-án.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Fotó: MTI

Hiába a jobbikos, KDNP-s és fideszes képviselők melegellenes megnyilvánulásai, a társadalomra – a kutatások szerint – nem jellemző az ilyen elutasítás. A Budapest Pride és az Integrity Lab decemberi felméréséből ugyanis kiderült:

 • a megkérdezettek 46 százaléka nem zárná ki az azonos nemű párokat az örökbefogadás lehetőségéből,
 • a válaszadók 60 százaléka szerint a meleg, leszbikus és biszexuális embereknek ugyanolyan jogokkal kéne rendelkezniük, mint mindenki másnak,
 • 60 százalék pedig elutasítja azt is, hogy az azonos nemű párok házassága veszélyeztetné a magyar családokat és gyermekeket.

Nyilván nem nekik szervezik a World Congress of Families tizenegyedik éves nagygyűlését: több esemény a Parlamentben lesz megtartva, a szervezet egyik gyakori felszólalója, Scott Lively szerint a melegek felelősek a ruandai népirtásért és a holokausztért is, ebből pedig levezette, hogy a náci ideológia alapja is a homoszexualitás.

A konferencián ott lesz Ben Carson is, volt sebészprofesszor jelenleg a Trump-kormány építésügyi és városfejlesztési minisztere. Az egykori republikánus elnökjelölt-aspiráns neve onnan lehet ismerős, hogy ő volt az, aki

 • veszett kutyákhoz hasonlította a szíriai menekülteket,
 • a bevándorlókat a rabszolgákhoz hasonlította,
 • úgy érvelt a fegyvertartás mellett, hogy “ha a náci Németországban lettek volna fegyvereik a zsidóknak, meg lehetett volna előzni a holokausztot”,
 • teljesen abortuszellenes (még nemi erőszak és vérfertőzés esetén sem engedélyezné) és ellenzi a melegházasságot.

Az esemény szervezésében Magyarország államtitkári szinten segédkezik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11: Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital. (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.