Külföld
GREENVILLE, SC - SEPTEMEBER 18:   September 18, 2015 in Greeneville, South Carolina.  (Photo by Sean Rayford/Getty Images)

Halk szavú, kedves „őrült” veszélyezteti Trump diadalmenetét

Ignácz Péter
Ignácz Péter

újságíró. 2015. 10. 28. 20:01

Donald Trumpnak szokatlan érzéssel kell megküzdenie a republikánus elnökjelöltek ma esti vitáján: azzal, hogy nem ő áll majd a figyelem középpontjában. A nyár vége óta a verseny élén álló harsány ingatlanmágnást ugyanis erősen megszorongatta és legalább egy friss felmérés szerint már meg is előzte Ben Carson, a visszafogott agysebész. Akit azonban sokan ugyanolyan őrültnek tartanak.

Nem értem, mi történhetett.” Így reagált a mindig minden kérdésre magabiztos válasszal rendelkező Donald Trump, miután a közvélemény-kutatások szerint Ben Carson megelőzte őt Iowában, ahol az első előválasztásokat fogják tartani. Kedden azonban újabb rossz hírt kapott az eddig az egész republikánus mezőnyt maga mögé utasító ingatlanmágnás. A CBS és a New York Times felmérése szerint ugyanis már országos szinten is Carson áll jobban az előválasztásokon szavazó republikánusok körében. A nyugdíjba vonult agysebész 26 százalékon áll, míg Trump mindössze 22 százalékon.

A fordulatot jelentő közvélemény-kutatási adatok egy nappal a republikánus elnökjelöltek szerdai vitája előtt jelent meg, és persze az egész amerikai sajtó ezzel volt elfoglalva, így jelentős lendületet adva Ben Carson kampányának, ami eddig inkább csak csendesen csordogált előre. Szemben Trumppal, aki elszabadult gőzmozdonyként tarolta le és tette magáévá a republikánusok versenyét.

Carson most számíthat arra, hogy a vitán Trump célkeresztjébe fog kerülni, aki az elmúlt napokban már meg is kezdte a támadást vetélytársa ellen, aki mintha tökéletes ellentéte lenne.

A kedves, halk szavú őrült a kemény, üvöltöző őrült ellen

Egy dolog van, ami igazán összeköti a két jelöltet, és ami egyben népszerűségük egyik magyarázata: egyikük sem politikus. Mindketten kívülállónak számítanak a Republikánus Pártban, aminek tagsága az elmúlt években nem egyszer kifejezte, mennyire elegük van a washingtoni politikai játszmákból, és úgy általában a politikusokból. Ezt leszámítva azonban nem is lehetnének különbözőbbek. Mind stílusukban, mind életútjukban.

This combination of file photos shows Republican presidential candidates Donald Trump(L) delivering remarks at the Maryland Republican Party's 25th Annual Red, White & Blue Dinner on June 23, 2015 and Ben Carson speaking on October 9, 2015 at the National Press Club. Ben Carson has edged ahead of Donald Trump nationally in the US battle for the Republican presidential nomination, a new poll showed on October 27, 2015, the latest sign of slippage for the brash billionaire. The results mark the first time Trump has been dislodged from the top of the broad Republican field in months, and reflect continued preference for outsider candidates more than 13 months before the 2016 presidential election. The New York Times/CBS News survey show Carson, a retired pediatric neurosurgeon who has never held public office, is the presidential pick of 26 percent of respondents, compared with 22 percent for Trump, although the difference lies within the margin of error of six percentage points.  AFP PHOTO
Donald Trump és Ben Carson, a két legnépszerűbb republikánus elnökjelölt-aspiráns

Míg Trump – saját jellemzése szerint „szerény” – egymillió dollárral a zsebében vághatott neki az életnek New York-ban, hogy kövesse rendkívül sikeres apját az ingatlanüzletben, az egyedülálló anyja által felnevelt fekete Ben Carson Detroit szegénynegyedéből vágott neki az életnek, hogy a Yale-t elvégezve elismert idegsebésszé váljon. Végül a nagynevű John Hopkins kórház gyermek idegsebészeti osztályának vezetője lett, mindössze 33 évesen.

A több sikeres könyvet is író Carson 2013-ban vonult nyugdíjba, ezt volt az az év, amikor a konzervatív jobboldal kedvencévé vált, miután az egyébként politikamentes, évente megrendezett National Prayer Breakfast alatt keményen kritizálta Barack Obama politikáját, pár lépésnyire az elnöktől. A jobboldali oldalakon azonnal hőssé vált a konzervatív értékek fontosságát hangsúlyozó orvos, aki ezután politikai kommentátori állást kapott a Fox Newsnál és a Washington Timesnál, még ismertebbé téve ezzel Carsont, aki keresett szónokká is vált, és dollármilliókat keresett beszédeivel.

Az elmúlt két évben a főleg a republikánusok konzervatívabb szárnya, a teadélutánosok (Tea Party) között népszerűvé vált Carson májusban jelentette be, hogy indul az elnökválasztáson, de egyöntetű volt a vélemény, hogy semmi esélye sincs a jó szereplésre. Most mégis ott van az élen, Donald Trump mellett, akit szintén teljesen esélytelenként írtak le a politikai sajtó megmondóemberei.

Kedvesen mosolyogva és nyugodt hangon mond bődületes marhaságokat

Miközben Trump harsány stílusával hódította meg a konzervatívokat, olyan kijelentéseket téve, amikkel egyben ugyanannyi, ha nem több embert riasztott el magától, Carson ugyanezt kifejezetten visszafogottan, nyugodtan, kedvesen mosolyogva érte el. Támogatói pontosan ezt a stílusbeli különbséget emelik ki, amikor arról kérdezik őket, miért éppen Carsont – akit a jobboldali sajtóban rendre mint Dr. Ben Carson emlegetnek – választják Trump, vagy a szintén a konzervatív értékrendet valló szavazókért küzdő Ted Cruz helyett.

<> on October 24, 2015 in Ames, Iowa.
Ben Carson Iwobában kampányol

„Szerethető, őszinte, halk szavú, bölcs és úriember”. Általában ezeket a jelzőket kapja meg támogatóitól. A baloldalon viszont már egészen más jelzőkkel („Őrült, idióta, bolond, tudatlan) illetik a hívő keresztény agysebészt, aki társadalmi kérdésekben a legmélyebben konzervatív vonalat képviseli.

Teljesen abortuszellenes (még nemi erőszak és vérfertőzés esetén sem engedélyezné), ellenzi a fegyvertartási szabályok bármilyen szigorítását, kemény fellépést ígér az illegális bevándorlás ellen, ellenzi a melegházasságot, bibliai alapon nyugvó adóreformot ígér és a kormányzati hatalom korlátozását.

Ugyanakkor sokszor tesz olyan kijelentéseket, amiket a jobboldali összeesküvés-elméleteket hirdető oldalak olvasóin kívül mások – mondjuk az elnökválasztáson szavazó emberek többsége – nem igazán tudnak értékelni. És amik arról árulkodnak, lehet, hogy rendkívüli szem-kéz koordinációjának köszönhetően kiváló sebész vált belőle, de ez még nem jelenti azt, hogy minden kérdésben kiműveltnek mondható. Carson ugyanis nem hisz abban, hogy a világ az Ősrobbanással  kezdődött, amit „nevetségesként” jellemzett, az evolúció elméletét az „ördög művének” tekinti, és persze az emberiség okozta klímaváltozást is ostobaságnak tartja, a homoszexualitást pedig választásnak. És azt gondolja, a zsidók megmenekülhettek volna a náciktól, ha vannak puskáik.

Akkor most Carson a legnagyobb esélyes?

A kérdésre a válasz egyértelműen az, hogy nem. Annyi esélye van, vagy talán még kevesebb is, mint Trumpnak: semennyi. Bár a CBS/Times közvélemény-kutatási adati szerint ő vezeti a republikánus mezőnyt, a felmérést jobban megnézve már nem is tűnik olyan magabiztosnak az eredmény. Egyrészről hiába vezet négy százalékponttal Trump előtt, az simán a hat százalékos hibahatáron belül van.  A kutatás eredményei szerint a republikánus választók nagyjából hetven százaléka még egyáltalán nem döntötte el, hogy kire is fogja leadni szavazatát, és a Carsont választóknak mindössze 28 százaléka jelentette ki, hogy teljesen biztos abban, hogy a doktorra fog szavazni, amikor elkezdődnek az előválasztások.

Könnyen lehet, hogy Carson ennél jobb eredménye már nem is lesz képest.

Most, hogy ő tört az élre, számíthat arra, hogy minden egyes kijelentése és javaslata komolyabb figyelmet kap, és amikor a részletekre is rákérdeznek – akár a legközelebbi vitában is – kiderülhet, hogy azok valójában vállalhatatlanok, és felkészületlensége az elnökségre teljesen nyilvánvalóvá válhat. Persze az előfordulhat, hogy Iowában még megnyeri februárban az első előválasztást a fehér evangéliuimi keresztény szavazók segítségével, de utána már csak a biztos vereség vár rá.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Apa lesz Tabáni István

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.