Közélet

Tízezer ember jelezte, tüntet a CEU-ért vasárnap

Tele lesz zsúfolva a Clark Ádám tér vasárnap, ha a Facebookon ígéretet tevők zöme tényleg elmegy tüntetni a Közép-európai Egyetemért.

Egy nappal ezelőtti hír, hogy az Oktatási Szabadságot csoport szervezte harmadik CEU-párti demonstrációt vasárnap tartják a budai Clark Ádám téren. Ha nem akarja a tömeg letaposni a körforgalom közepén a szép virágágyást (na meg a svéd támogatással kiépített parkocskát), akkor nagyon össze kell húznia magát mindenkinek:

ugyanis az esemény Facebook-oldalán 10 ezer ember igazolta vissza, hogy jelen lesz, valamint 14 ezer jelezte, hogy érdekli az esemény. 

Tény, hogy mindez egy klikkelésbe kerül, szóval azért ennél várhatóan kevesebben lesznek, azonban a résztvevők száma folyamatosan emelkedik, fél órája még csak 9700-an voltak. Összevetésül: az előző két CEU melletti tüntetést 3-4 ezren igazolták vissza.

A történet dióhéjban: a parlament elfogadott egy sebtiben összerakott törvénymódosítást arról, hogy a külföldi egyetemeknek a további működéshez az anyaországban campussal kell rendelkezniük, valamint államközi szerződés is szükséges a működésükről. A kormány szerint csak fair, egyenlő feltételeket akarnak a felsőoktatásban, az ellenzők szerint azonban a Soros György (Orbán Viktor kormányának aktuális ellensége) alapította Közép-európai Egyetem ellen megy az egész. Emiatt múlt vasárnap és kedden is több ezren tiltakoztak, na meg közleményekben, nyílt levelekben rengeteg akadémikus és politikus a világból és Magyarországról.

MINDEN A CEU-ÜGYRŐL ITT.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik