Belföld

Vasárnap a Clark Ádám téren tüntetnek a CEU beszántása miatt

A szervezők szerint már nemcsak az egyetem, hanem a szabad gondolat a tét.

Ahogy arról beszámoltunk, vasárnap újabb demonstrációt szervez az Oktatási Szabadságot csoport, amely a múlt vasárnapi és keddi több ezres tüntetést is összehozta, tiltakozásul a kormány törvénymódosítása ellen, amely ellehetetleníti a Közép-európai Egyetem (CEU) működését.

Csütörtökön éjjel 11 óra körül hirdették meg az április 9-re tervezett tüntetést, már megvan a helyszín és az időpont is:

a demonstráció 17 órakor kezdődik a Clark Ádám téren.

Pénteken reggel hét óráig már több mint négyezren jelezték a Facebookon részvételüket, ami a korábbi két demonstrációnál is nagyobb érdeklődést jelent.

A tüntetők felhívásukban azt írják: „Nobel-díjasok, nemzetközi és hazai egyetemek, nemzetközi és hazai tudósok sora állt ki a CEU-ért, de ez egyelőre kevés”.

A CEU megtámadása és a tervezett civil törvény bizonyítja, hogy a kormány retteg a gondolkodó emberektől, a kritikától és a vitától. Mindent megtesznek, hogy a sajátjuktól eltérő véleményt és gondolatot elhallgattassák

– közölték. Azt is írják: tudják, hogy a kormány egyetlen dologtól fél, az erőtől, a tömegtől. Emlékeztetnek, hogy Áder Jánosnak hétfőig van lehetősége az Alkotmánybíróság elé küldeni a kedden elfogadott döntést, „mutassuk meg neki, hogy mi a helyes döntés”. Az Alkotmánybíróság tagjainak is üzenik, hogy „egyetlen helyes döntés van: kiállni a szabad oktatásért, az egyetemi autonómiáért és a gondolkodás szabadságáért”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik