Közélet

A CEU nyílt levélben kéri Áder Jánost, hogy ne írja alá a törvényt

A Közép-európai Egyetem (CEU) a mai napon a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény az Országgyűlésben tegnap megszavazott módosításának alkotmányellenessége mellett érvelő memorandumot juttatott el Magyarország köztársasági elnökének.

Alapos jogi elemezés után a CEU kijelenti, hogy a törvénymódosítás elfogadásának módja ellentétes az Alaptörvény B) cikk (1) bekezdésével, és ennek következtében a teljes törvénymódosítás ellentétes az Alaptörvénnyel. Emellett a törvény 1., 2., és 7., bekezdése ellentétes a Alaptörvény a tudományos kutatás, tanulás és oktatás szabadságáról szóló X) cikk (1) bekezdésével. Ellentétesek továbbá az Alaptörvény művelődéshez való jogról szóló XI. cikkével is. Ellentétesek az Alaptörvény XV. cikkének diszkriminációt tiltó rendelkezéseivel is, valamint a törvény 4. bekezdése az Alaptörvény B) cikk (1) bekezdésével is ellentétes.

A sajtóközleményhez csatolták a memorandum teljes szövegét, ami 14 oldalt tesz ki. Ebben leírják a jelenlegi jogi helyzetet, a törvény hatását a CEU-ra, azt, hogy a törvény megalkotása és több rendelkezése ellentetetés az Alaptörvénnyel. Ez utóbbi hat oldalon keresztül részletezik és pontról pontra leírják azt, miért törvényellenes az, amit most a CEU-val csinálnak.

Levelüket így zárják:

Tisztelt Köztársasági Elnök Úr!

A valamennyi magyarországi felsőoktatási intézményt megillető egyetemi autonómiára tekintettel a Törvény által felvetett aggályok olyan súlyúak, hogy azok feloldására csak az Alkotmánybíróság eljárása alkalmas. Ezért a fentiek alapján kérjük Önt, hogy az Alaptörvény 6.cikk (4) alapján a Törvényt küldje meg az Alkotmánybíróságnak azért, hogy az a Törvény az Alaptörvény 24.cikk (2) bekezdés a) pontja  alapján az Alaptörvénnyel való összhang szempontjából megvizsgálja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik