Közélet
Majtényi László (Array)

Ferenc pápa szavaival tette helyre a KDNP-t Majtényi László

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2017. 03. 06. 08:44

Korábban a témában:

Hollik István, a KDNP szóvivője kérdésekkel fordult Majtényi Lászlóhoz, aki a felvetésekre hétfőn, közleményben reagált. Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke, korábbi ombudsman, ORTT-elnök szerint “rendes körülmények között” ezeket a kérdéseket válasz nélkül hagyná, tekintve azonban, hogy rövidesen államfőjelölt lesz, legjobb tudása szerint igyekszik válaszolni. Ahogyan korábban beszámoltunk róla, Majtényi László a civilek közös államfő-jelöltjeként birkózhat meg Áder Jánossal.

Majtényi arra a felvetésre reagált, miszerint az általa vezetett Eötvös Károly Közpolitikai Intézet (EKINT) – így közvetetten ő – pénzt kap Soros György amerikai üzletembertől. Válasza szerint bár Hollik az EKINT nyilvánosságra hozott adataiból dolgozik,

de sajnos az adatok értelmezése kifog rajta. Beszélhetnénk a magyar oktatás siralmas voltáról, ennek kapcsán a számok megértésének totális csődjéről is, de tegyünk úgy, mintha felelős személy felelős nyilatkozatát olvasnánk. Az EKINT közhasznúsági beszámolóiban a jogszabályi előírásoknak megfelelően a projektek teljes támogatási összege és az adott évben folyósított összeg egyaránt szerepel, azaz külön a megítélt és a folyósított támogatás. Ha ezeket valaki, ahogy Hollik István, tudatlanul összeadja, nyilván rossz eredményre jut. Így aztán 145 milliós támogatást kér rajtunk számon. Kénytelen vagyok kiábrándítani: hat év alatt az EKINT saját céljaira 57 és félmillió forintot kapott Soros Györgyhöz köthető forrásból. Megjegyzem, a 145 milliós támogatás is teljesen helyénvaló lenne.

Soros György óhaja

Majtényi szerint az összeg tisztázáson túl rá kell térni egy másik, a KDNP által felvetett kérdésre: Soros György állítólagos óhajára.

Vajon a szóvivő már gimnazistaként is ezen közelebbről meg nem határozott óhajok szerint működött? Lehet, hogy őt meg programozta, hogy butaságokat mondjon és kérdezzen? Az alapítvány évkönyveit böngészve azt látom ugyanis, hogy a váci piarista gimnázium, Hollik alma matere is a támogatottak között volt a kilencvenes években, vagyis akkortájt, amikor padjait koptatta.

Majtényi anyagi lehetőségeiről így fogalmaz:

Hat évig ombudsman voltam, húsz hónapig pedig az ORTT elnöke, amely tisztségről – tekintve hogy gyűlölöm a korrupciót – úgy mondtam le, hogy nem csupán a miniszteri fizetést, de a nekem járó tetemes végkielégítést is a kasszában hagytam. Egyetemi tanár vagyok, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, sok évig folytattam ügyvédi tevékenységet, amit jelenleg szüneteltetek. Mostani bevételeim alapvetően egyetemi oktatói tevékenységemből származnak, minden egyéb forrásom legfeljebb kiegészítés.

0 forintos kampányt kritizálnak?

A közlemény szerint Majtényi elnökválasztási kampánya eddig egyetlen forintot sem emésztett fel, bár voltak. Voltak, akik felajánlották anyagi támogatásukat, ő azonban elutasította a segítséget. Az államfőjelölt végül Ferenc pápa A hit világossága című enciklikájának szavaival szólítja meg az általa “politikai keresztényeknek” nevezett közösség figyelmét:

világossá válik, hogy az igazság nem kíméletlen, hanem a másik iránt figyelmes együttélésben növekszik. A hívő nem erőszakos; épp ellenkezőleg, az igazság alázatossá teszi őt, mert tudja, hogy nem mi birtokoljuk az igazságot, hanem az ölel át és birtokol minket.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Swedish 15-year-old girl Greta Thunberg holds a placard reading "School strike for the climate" during a protest against climate change outside the Swedish parliament on November 30, 2018. - In more than hundred cities across Sweden, environmentalists have organised protests, partly inspired by Greta Thunberg, who strikes every Friday against climate change outside the parliament since several months. UN's annual climate talks which this year will take place in Poland starts on December 2, 2018. (Photo by Hanna FRANZEN / TT News Agency / AFP) / Sweden OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.