Belföld

Majtényi: Le tudnám győzni Ádert

Áder János még tavaly december fogadta el a jelölését és minden jel szerint újrázik, de nem lehet, nem lesz könnyű dolga, mert a civilek is jelölnének.

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnökét, korábbi ombudsmant, ORTT-elnököt, Majtényi Lászlót. Ő is elfogadta a felkérést.

Kedden este pedig egy nyilvános rendezvényen beszélt a jelöltségről, miután igent mondott rá, először. A 24.hu is ott volt.

Majtényi Németh Péterrel, a Népszava főszerkesztőjével beszélgetett, aki rögtön azzal kezdett, ha közvetlenül választanák az államfőt, nyerhetne-e. (A rendszerváltáskor voltak, akik a közvetlen köztársaságielnök-választás mellett kardoskodtak, de a rendszerváltó erők annyira féltek attól, hogy a kommunista Pozsgay Imre nyerne ebben az esetben, mint Kósa Lajos a bonyolult újságírói kérdésektől.)

Mindenesetre Majtényi optimista, szerinte nyerhetne, több esélye lenne, mint most, a közvetett választás Áder ellen. De így sem esélytelen, csak egy dologra van szüksége, arra, hogy

Orbán egyik nap arra ébredjen, jó köztársasági elnök lennék.

Tehát valójában elég lenne egyetlen ember ahhoz, hogy elnök lehessen. Amíg ez nem történik meg, marad a hagyományos út, a képviselők egyötöde, 40 ember állíthat jelöltet, Majtényinek eddig 38 van, közte az MSZP, a Párbeszéd és a DK ajánlásai.

A független Kész Zoltán még nem beszélt arról, ajánlaná-e az ORTT korábbi elnökét és az LMP is néma maradt eddig, de Majtényi bizakodik, ugyanis többször is megszólalt már zöld témában, sürgette már a környezetvédelmi ombudsman felállítását, tüntetett Paks 2 és a Zengőre tervezett radar ellen is.

Példaként Göncz Árpád ellensúlyi felfogása és Sólyom László  alkotmányossági szigora áll, mert egy köztársasági elnök nem lehet a hivatalban lévő kurzus kiszolgálója, ahogy Schmitt Pál.

Majtényinek is világos, hogy a parlamenti erőviszonyok alapján kizárt, hogy megválasszák, de eljátszott a gondolattal, milyen intézkedéseket hozna, ha hivatalba léphetne:

  • visszaállítaná az Alkotmánybíróság jogkörét, személyi és szervezeti függetlenségét,
  • ugyanígy tenne az Állami Számvevőszékkel és
  • az ombudsmani intézménnyel és a
  • bíróságokkal is, valamint
  • úgy erősítené a közvetlen demokráciát, hogy az e-demokrácia jegyében közjogi funkciót is biztosítana a petíciós joghoz, tehát ha egy online petíciót bizonyos számú állampolgár aláírna, azt az országgyűlésnek tárgyalnia kellene

Üzent az őt támogató politikai erőknek is, nem lesz hálás jelölt, nem lesz kötelezettje az őt támogatóknak, továbbra is hajthatatlan rendszerkritikusság fogja jellemezni.

A NER-t nem lehet jobbítani, ezt a rendszert meg kell dönteni.

A helyére pedig a IV. köztársaságnak kellene lépnie szerinte, ami a ‘89-’90-es alapokon állna, kiküszöbölve annak hibáit.

“Az őslények előbb-utóbb kihalnak. Az majd elválik, hogy én valamilyen szaurusz vagyok vagy egy cickányszerű, kicsi emlős az őslények korában és az a helyes, amit én képviselek”, mondta elképzeléséről.

Majtényi 4 pontja

Az EKINT vezetője már programot is hirdetett. Négyet.

  1. Alkotmányos hagyományainkhoz visszatérve helyre kell állítani a köztársaságot, amelyben független intézmények biztosítják a közhatalom gyakorlásának alkotmányos korlátait és alapvető jogainkat. Olyan alkotmányra van szükség, amelyet népszavazás erősít meg, kifejezi a társadalom vitában álló csoportjainak közös értékeit és békét teremt.
  2. A demokratikus nyilvánosság intézményrendszerének teljes érvényesülésével és a szabad és tisztességes választásokkal biztosítani kell, hogy választópolgároknak valódi lehetőségük legyen időről időre leváltani a kormányzati hatalom gyakorlóit.
  3. A szegénység elviselhetetlen. A Magyar Köztársaságnak gondoskodnia kell arról, hogy minden tagja emberhez méltó életet élhessen.
  4. A korrupció maga alá gyűrte az államot. A polgárai által ellenőrzött állam a rendelkezésre álló legszigorúbb eszközökkel küzdjön a korrupció, különösen annak az állami intézményeket használó formái ellen.

Felkészült a jelöltséggel járó lejáratásra is, de mivel úgy látja, hogy a mai politizálás egyik nagy hibája, hogy sokan nem tesznek semmit, csak várják a változást, ő pedig megpróbálja, vállalja az ezzel járó kockázatot, kíváncsian várja, mit szednek elő ellene.

Elmentem a vágóhídra és bemásztam a kések közé.

Beszélt a kormány Soros-ellenességéről is, a civilek vegzálásáról. Szerinte a látens zsidózás mellett eben az is benne van, hogy ez a rendszer nem bírja elviselni a független kritikát.

A Nemzeti Együttműködés Rendszere csak háborúban tud működni, ha kell, saját maga ellen vív harcot, ami a hanyatlás jele.

Majtényi szerint ma Magyarországon a Szovjetunióból ismert brezsnyevi időket éljük, csak idő kérdése tehát, mikorra hullik darabokra az egész.

Az olimpiaellenes népszavazásról azt mondta, a kezdeményezést helyesli, ő is aláírta már az íveket, reméli, referendumra kerül a sor, ha pedig ott az emberek – vállalva a következményeket – olimpiát akarnak, elfogadja.

Kiemelt kép: Besenyei Violetta, 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik