Közélet

Mártír miniszterelnök bútorairól mintázzák Orbán dolgozószobáját

A Tisza István örökségéből származó berendezés napi használatban van a Debreceni Egyetemen.

A Debreceni Egyetemen a mai napig használatban vannak azok a bútorok, amelyek alapján Orbán Viktor dolgozószobájának berendezését készítik majd el.

Korábban Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár beszélt arról, hogy a budai Várban a miniszterelnöki dolgozószobát Tisza István korábbi miniszterelnök „közismerten puritán” bútorainak másolataival fogják kialakítani. Azóta kiderült, hogy ezeket a bútorokat – karosszékeket, illetve rusztikus szekrényt – a mai napig használják a Debreceni Egyetem rektori hivatalában, illetve könyvtárában.

A Debreceni Egyetem szóvivője, M. Tóth Ildikó felidézte: az intézmény egy ideig viselte a megalapításában meghatározó szerepet játszó Tisza istván nevét, 1921. június 5-én vette fel a Debreceni Magyar Királyi Tisza István Tudományegyetem nevet. Évtizedeken keresztül gyűjtötték is a Tisza Istvánhoz és a családhoz tartozó tárgyi emlékeket, a gyűjtemény – nagyrészt levelek és fényképek – azonban a II. világháború végén megsemmisült. A Tisza családtól érkező bútorok nagy része azonban megmaradt. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik