Közélet

Fújnak a külföldön üdülő Botkára a szocik

Megosztja a baloldalt a szegedi polgármester múlt heti ultimátuma. Mindenesetre a jövő héten eldől, ő lesz-e az MSZP kormányfőjelöltje.

Nem igazán nézik a baloldalon jó szemmel Botka László szegedi polgármester ambícióit, ultimátumát és utazását sem – írja az Index. Botka még csütörtökön mondta azt, hogy vagy támogatják őt a pártok, vagy nélküle kell végigvinniük a 2018-as kampányt.

Az MSZP ugyan jelezte, hogy támogatja Botkát, de a párt nem egységes. Szanyi Tibor EP-képviselő is azt mondta, “nem nagyon van oda” ezért. Botka kritikusai azt vetik a szemére, hogy kényszerhelyzetbe hozott mindenkit, illetve ő maga zárta ki az előválasztást, amit korábban pedig nagyon is támogatott.

Botka egyébként külföldön van, sok MSZP-s is azon háborog, hogy miközben “sütteti a hasát”, ultimátumot küld a pártoknak. Botka tényleg most ment szabadságra, de az ultimátumnak nevezett követeléseit még itthon jelentette be.

Annyit közölt a lappal, hogy fél éve kötötték le a mostani utazást a feleségével, a szocialista bírálatokra pedig nem kíván reagálni.

Egyébként a tervek szerint az eheti elnökségi ülésen még nem kerül sorra Botka ügye, inkább az államfőválasztással és évindítással foglalkoznak. Botka miniszterelnök-jelöltségéről a jövő héten dönthet a párt. Ha elfogadják, akkor lőttek az előválasztásoknak, de a szegedi városvezető rendcsinálásba kezdhet. Az MSZP rábólintása esetén a DK-nak is döntenie kell úgy, hogy Botka korábban közölte, Gyurcsány Ferenc nélküli közös listát támogat.

Molnár támogat is meg nem is

Molnár Gyula MSZP-elnök a hétfői elnökségi ülés után nyilatkozott az MTI-nek is. Elmondta, hogy támogatják Majtényi László köztársaságielnök-jelöltségét, akivel hamarosan egyeztetni is fognak. Botkáról annyit közölt, hogy a párt elnöksége kiáll az előválasztás mellett, valamint Molnár megbízást kapott az elnökségtől, hogy készítsen politikai menetrendet a Botkával való tárgyalásokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik